VÖRÖSISZAP – Nem találtak újabb halottat éjszaka

Szerdára virradóra nem találtak újabb halottat azon a területen, amelyet elöntött a vörösiszap. Jelenleg 3 embert nem találnak, vagyis keddhez képest csökkent az eltűntek száma.

A halottak száma továbbra is 4 – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A szerda reggeli adatok szerint 61 embert kezelnek kórházban. Éjszaka a honvédség szakemberei felépítették Kolontáron a települést kettészelő patak feletti ideiglenes hidat. Az eredeti beton építményt az iszapáradat semmisítette meg.

Petróczi Tímea elmondta, hogy a katonák egy TMM-3 típusú híd fémvázát építették fel, amelyre szerdán ráteszik a faborítást. Folyamatos volt a zagytározó megsérült részénél a hármas gyűrű építése, ez most már mindenütt 3-4 méter magas, újabb iszapömlés, szivárgás nincs.

Éjszaka nem találtak újabb áldozatot a keresőcsapatok, eltűntként jelenleg 3 embert tartanak számon. Keddhez képest csökkent az eltűntek száma, mert két ember előkerült. Továbbra is 4 halálos áldozat van. Kórházakban 61 embert kezelnek.

Folyamatos a folyók vizének mentesítése is, a katonák és a tűzoltók vízügyi szakemberek irányításával szórják a vízbe a helyszínre szállított kalcium- és magnézium nitrátot, amellyel a lúgos iszapot semlegesítik. A területre a védekezésben résztvevő erők egy részének leváltására újabb csapatok érkeznek és további munkagépeket is irányítanak a helyszínre.

Az OKF utolsó adatai szerint a szennyezés a Marcalon a Rába közelében, Mersevát és Egyházaskesző között jár, vagyis közel a Rábához. A víz Ph-értéke azonban javul.

A segélyvonalakon, a katasztrófavédelemnél illetve az önkormányzatok továbbra is várják a felajánlásokat.

Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget szerda reggel, hogy a reggeli órákban elemzik az érintett folyóvizek szennyezettségével kapcsolatos újabb adatokat.

– Független Hírügynökség –