VÖRÖSISZAP – MAL Zrt.: Ha nem indul újra a gyár két napon belül, akkor hosszútávon megáll a termelés

Amennyiben egy-két napon belül nem indítják újra a termelést az ajkai timföldgyárban, akkor a MAL Zrt. szerint hosszútávon sem lehet működtetni majd az üzemet. A cég vasárnapi közleményében ezt a gyártási technológia leállítása óta a félkész termékben bekövetkezett kémiai változásokkal indokolja.

A társaság azt állítja, hogy ha egy-két napon belül nem indul újra a gyár, akkor olyan műszaki-technológiai károk történnek, amelyek hosszú távon lehetetlenné teszik a termelést. Ez pedig szerintük jelentős piacvesztéssel jár és a gyár elveszti életképességét.

 

Magyarországon jelenleg csak Ajkán folyik timföldgyártás

Közleményében a cég hozzáteszi, hogy a MAL Zrt. az ország második legnagyobb alumíniumipari vállalkozása. Magyarországon jelenleg csak Ajkán folyik timföldgyártás. A MAL Zrt. 100%-ban hazai magántulajdonban van, jegyzett tőkéje 3 milliárd forint. A vállalat több mint 1100 embernek ad munkát Ajkán és környékén, ami körülbelül 5000 ember életére van hatással. Timföldtermékeinek 80%-át exportálja, aminek 97%-a az EU országaiba jut el. Európai piaci részesedése 12%, világpiaci részesedése 4%.