VÖRÖSISZAP – Kutatók, tudósok indultak a helyszínre

Elindult a vörösiszap-szennyezés helyszínére a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértő csoportja.

A 8-9 fős csapatban minden lehetséges érintett szakterület képviselteti magát: vegyészek, környezetkémikusok, ökológusok, biológusok és talajtanosok vesznek részt a munkában. Anton Attila, az MTA Talajtani Intézetének igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: azt mérik fel a helyszínen, hogy milyen lehetőségek vannak a közvetlen és a hosszú távú, közvetett környezeti károk és kockázatok minimalizálására.

Környezeti szempontból a felszíni és felszín alatti vizeket, illetve a termőtalajt veszélyezteti a leginkább a vörösiszap-szennyeződés. Az elsődleges feladat ezért a talajvíz megóvása és az, hogy lokalizálják a szennyezést, vagyis minél kisebbre szorítsák a kárterületet – mondta el a Független Hírügynökségnek az MTA Talajtani Intézetének Igazgatója.

Anton Attila arról is beszélt, hogy a talaj teljes pusztulását okozza, ha jelentékeny mértékben érintkezik a vörösiszappal. Ezért ahol nagyobb mennyiségben haladt át a veszélyes anyag, ott valószínűleg a talaj cseréjére lesz szükség. Ahol másodlagos, vagyis közvetett szennyezés történt, ott a szakember szerint a későbbiekben van remény a talajfunkció helyreállítására. Hozzátette: a talaj esetében különféle vasakkal, például vasszulfáttal lehet felvenni a harcot a szennyeződés ellen.

A Talajtani Intézet igazgatója szerint azt még korai lenne megmondani, hogy a vörösiszap-szennyeződés a későbbiekben milyen hatással lesz majd a gazdálkodásra, a növénytermesztésre.

– Független Hírügynökség –