VÖRÖSISZAP – Kezdeményezik, hogy újra veszélyes anyagnak minősüljön a vörösiszap

A vörösiszap veszélyes anyaggá minősítését fogja kezdeményezni Magyarország Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár szerint.

Az államtitkár a katasztrófa sújtotta kolontári terület sajtóbejárásán beszélt erről vasárnap délután, újságírók előtt. A vörösiszap hazai besorolása az uniós csatlakozáskor változott meg Magyarországon, az uniós szabályok szerint nem minősül ugyanis veszélyes anyagnak.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kíséretében a zagytározó veszélyeztetett, északi falára is ellátogathattak az újságírók. Az államtitkár szerint az ottani tározókban lévő anyag pH-értéke 13-as körül van, a világ “jobb” helyein ez az érték 10-es a hasonló tározókban – fogalmazott Illés Zoltán, hozzátéve, hogy az alumíniumgyártás mindettől függetlenül a világ más részében is veszélyes üzem.

Az államtitkár a gát anyagáról azt mondta, hogy a korábbi állításokkal ellentétben az nem kemény, és ezt egy a gátról felvett anyagdarab szétmorzsolásával bizonyította. Elmondta, hogy a tározóknak nincs alapozása, ezért az egyenletesebb súly elosztás érdekében a IX-es tározóban lévő lúgos folyadék egy részét egy másik kazettába szivattyúzzák át.

Illés Zoltán elmondta, hogy kezdeményezni fogják, hogy a vörösiszap veszélyes anyagnak minősüljön az egész világon. Magyarországon korábban annak minősült, ez az uniós csatlakozáskor változott meg. Az uniós szabályok ugyanis nem sorolják a veszélyes anyagok közé a vörösiszapot, holott nehézfém tartalma és erősen lúgos kémhatása miatt a világ többi részén annak minősül.

Az Európai Unió környezetvédelmi szakértőinek és a jelzett svájci környezetvédelmi szakértőknek tevékenységét a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkársága fogja koordinálni, Illés Zoltán irányításával.