VÖRÖSISZAP – Húsz toxikológus érkezik a katasztrófa sújtotta területre

A szennyvíz- és vízóraaknákat, a járdákat, valamint a házak homlokzatát takarították meg szerdán a katasztrófa sújtotta Devecseren.

Folyamatosan vizsgálják a talaj– és felszíni vizeket, a kolontári kutak Ph értéke normális, 7 és feles. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi egyetemről 20 toxikológust rendeltek a helyszínre.

Az országos katasztrófavédelem szerda esti közleménye szerint szerdán a Bakonykarszt Zrt-vel abban állapodtak meg, hogy Devecseren a szennyvízaknákat, átemelőket, vízóraaknákat kitakarítják, illetve a járdákat, és a házak külső homlokzatát megtisztítják.

Csütörtökön további eszközöket és védőfelszereléseket szállítanak a helyszínre: 200 darab védőszemüveget, 8084 darab védőálarcot, 2888 pár védőkesztyűt, 1000 darab nadrágot és 150 darab lapátot.

Az átszakadt gátat folyamatosan építik: szerdán újabb 20 méternyi szakasz készült el, 1-3 méter magasságban.

A közlemény szerint a katonaság, a tűzoltóságok, a rendőrség és a katasztrófavédelem jelenleg is segít a takarítási munkákban a településeken. Továbbá elindult Devecser– Kolontár térségébe a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem állományából egy 20 fős toxigológus csoport.

– Független Hírügynökség –