VÖRÖSISZAP – Hamarosan a Dunát is eléri a szennyeződés

Várhatóan nem lesz ökológiai hatása az iszapszennyezésnek a Rábán, a Mosoni-Dunán, illetve a Dunán sem – mondta a Független Hírügynökségnek a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnöke. A Mosoni-Dunát már elérte szennyezés Győrnél, a szakemberek 9 körüli pH értéket mérnek.

A Marcalon keresztül még éjjel elérte a Rábát a vörösiszap miatti szennyezés, a délelőtti órákban pedig már Győrnél a Mosoni-Dunát is. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a szakemberek folyamatosan mérik a víz pH értékét, ami 9 körül ingadozik. Mivel a 10-es érték alatt van, várhatóan nem lesz ökológiai hatása. A Dunát is hamarosan eléri majd a szennyezés, de ökológiai katasztrófára, azaz például halpusztulásra már ott sem kell számítani.

A szakemberek folyamatosan mérik a víz pH értékét

Azt még nem lehet megmondani, hogy Győr-Moson-Sopron megyében mekkora az ökológiai kár, ez várhatóan csak hétvégén, vagy jövő hét elején derül ki, amikor a megyéből már teljesen levonul a szennyeződés. Azután dőlhet el az is, hogy az ökológiai egyensúlyt hogyan lehet visszaállítani például a Marcalon, amelynek felső szakaszain jelentős a halpusztulás mértéke – mondta Szakács Imre. Azt is hozzátette, hogy a vadállomány pusztulásáról egyelőre nem érkezett jelentés.

– Független Hírügynökség –