VÖRÖSISZAP – Devecserben még nem kezdődhet meg a bontás

Egyelőre nem kezdődik meg a vörösiszap katasztrófa miatt lakhatatlanná vált házak bontása Devecserben.

A településen még tart az érintett épületek felmérése, eddig körülbelül 100 házról lehet tudni, hogy valószínűleg le kell bontani. Rendezni kell azonban még a tulajdonjogi viszonyokat, a bontás csak azután kezdődhet el.

A felmérések 80 százalékban megtörténtek Devecseren, ezek alapján eddig valószínűleg 100-as nagyságrendben kell házakat lebontani. A településen a vörösiszap áradat egyébként majdnem 300 házat érintett – mondta a Független Hírügynökségnek Bakos György, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Még tatrt a lakosság nyilatkoztatása arról, hogy mik a szándékaik a megrongálódott házaikkal, vissza akarnak-e költözni, vagy sem. Az érintett épületeket egyébként egy külön bizottság is megvizsgálja, ők mérik fel, hogy alkalmasak-e ezek a házak arra, hogy emberek lakjanak bennük.

Kolontáron már hét házat teljesen lebontottak, jelenleg még tart a törmelék elszállítása. a településen épített gátat közben tovább erősítik kövekkel Tart a vasúti pálya helyreállítása is.

Devecserben szintén szintén sok ember dolgozik munkagépekkel, illetve kézi erővel az elöntött területek megtisztításán. A mentesítésben körülbelül 700 ember vesz részt, tűzoltók, katonák, rendőrök, civilek.

A devecseriek közül egyelőre még körülbelül 30 ember lakik szükségszálláson, a többiek, akik nem jöttek vissza a településre, rokonoknál laknak.

– Független Hírügynökség –