VÖRÖSISZAP – Befejeződött a lakók visszatelepülése Kolontáron

Befejeződött a lakosság visszatelepülése Kolontárra, a településre 191 ember nem akar visszaköltözni, 94 ház áll üresen – tájékoztatott a legfrissebb helyzetről vasárnap a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos információk közzétételére létrehozott kormányzati portál.

A település polgármestere szombaton késő este egyeztetett a helybeliekkel, akik ezután kitölthették azt a dokumentumot, amelyben arról nyilatkoznak, hogy mik az elképzeléseik a jövőbeni lakhatásukról. A nyilatkozatok összesítése és elemzése megkezdődött, ugyanakkor Devecserben is nyilatkozhatnak a helyiek, hogy hol szeretnének élni.

Az éjszaka Devecserben fokozottan ellenőrizték a lezárt területeken való mozgást, Kolontáron 23 órától kijárási tilalom volt. Szombaton Kolontárra 3, Devecserbe 6 hangágyút telepítettek a szakemberek, hogy ha kell azok segítségével riasszák a helybelieket.

Devecserben és Kolontáron a tűzoltók továbbra is kiemelt feladatként végzik a település utcáinak, járdáinak, vízelvezető árkainak tisztítását. A két településben a honvédség kirendelt erői is részt veszek a munkában, a honvédség üzemelteti a Devecseren felállított mentesítő állomást is. A hatóságok folyamatosan biztosítják a települések felügyeletét, valamint váltásos rendszerben a veszélyeztetett gátszakaszon állandó figyelő szolgálatot látnak el.

A rendőrség végrehajtotta Kolontár teljes zárását

A rendőrség végrehajtotta Kolontár teljes zárását. A belépés a mentesítésben részt vevőknek, továbbá a lakcímkártyával lakást, tartózkodást igazoló helyi lakosoknak, valamint a katasztrófavédelem által kiadott belépési engedéllyel rendelkezőknek lehetséges. A kritikus, veszélyes pontokat – az üres házakat, a balesetveszélyes területeket – hőkamerával figyelik. Újságírókat is csak előzetes engedéllyel engednek belépni Devecserre és Kolontárra.

A lakókat folyamatosan tájékoztatják írásban is, illetve ha szükséges, a hangágyúk segítségével a hatóságok intézkedéseiről és a tudnivalókról.

Egy út- és hídépítő csoport folytatta a megsemmisült kolontári híd helyett telepített ideiglenes honvédségi gyaloghíd fenntartását és tagjai részt vettek az új, 30 tonna teherbírású faszerkezetű híd létesítésének előkészítő munkálataiban.

– Független Hírügynökség –


Nagyobb térképre váltás