VÖRÖSISZAP – Az EU biztos szerint Magyarország kitűnően és azonnal reagált

Bár az Európai Unió szolidaritási alapjából nincs mód segítségnyújtásra a vörösiszap-katasztrófa után, vannak más lehetőségek is – mondta az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja, miután Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt.

Itt említette például az Unió strukturális alapjain belül a környezetvédelemre vagy a vidékfejlesztésre szánt összegek átcsoportosítását. A biztos egyébként azt mondta, hogy Magyarországkitűnően kezelte a katasztrófát és azonnal reagált.

Magyarország kitűnően kezelte a vörösiszap-katasztrófa utáni helyzetet és azonnal reagált – mondta Krisztalina Georgieva, az Európai Bizottság nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja, miután Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalt.

 A biztos azt mondta, hogy az Unió szolidaritási alapjából nincs mód segítségnyújtásra, hiszen az természeti katasztrófákra vonatkozik, illetve ha az okozott kár elérte az ország GDP-jének 0,6 százalékát. Vannak azonban más lehetőségek is: az EU strukturális alapjain belül lehet átcsoportosítás, a környezetvédelem és a vidékfejlesztés céljait szolgáló eszközök mobilizálásával – tette hozzá. Ezt az unió illetékes biztosának és a magyar Belügyminisztériumnak kell intéznie.

Egész Európa figyel a vörösiszap-katasztrófára

Krisztalina Georgieva elmondta, hogy egyeztettek Pintér Sándorral arról is, hogy az Unió következő költségvetési időszakára el kellene érni, hogy a szolidaritási alapot kibővítsék az ipari katasztrófákra is.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint az EU biztos látogatása azt bizonyítja, hogy egész Európa figyel a vörösiszap-katasztrófára és egész Európa megpróbál segítséget nyújtani. Megbeszélésükön a jövőre is tekintettek, hogy hasonló ipari vagy természeti katasztrófák esetén az Unió hogyan tudna gyorsabban reagálni és megfelelő energiát, eszközt és pénzt fordítani a szükséges célokra.

– Független Hírügynökség –