VÖRÖSISZAP – A WWF Magyarország A Duna teljes hazai szakaszának feltérképezését sürgeti

A WWF Magyarország szerint volt előjele annak, hogy probléma van a Kolontár melletti zagytározó falával.

VÖRÖSISZAP – Megtalálták a hatodik halottat Devecseren
fuggetlen | 2010.10.08 16:14

Egy idős férfi holttestére bukkantak a mentőalakulatok a devecseri focipályánál – tudta meg a Független Hírügynökség tudósítója az egyik kutatócsoport vezetőjétől.

Egy 2010 júniusában készült légi fotó szerint a tároló kazettákat kívülről körülvevő, úgynevezett havária csatornákban vörösiszap látható, ami egyértelműen szivárgásra utal.

Nézze meg a fotót ide kattintva!

A környezetvédő szervezet szerint ez felveti a szükséges megelőző intézkedések elmulasztását. A WWF Magyarország ezért a hasonló esetek elkerülésére a magyarországi zagytározók szigorú átvizsgálását, illetve a Duna magyarországi szakaszának légi felvételek útján történő feltérképezését sürgeti.

A WWF Magyarország pénteki közleménye szerint egy 2010 júniusában készült légi felvételenjól látható, hogy a kolontári vörösiszap tározó hétfőn átszakadt 10-es kazettájának egy helyen meggyengült a fala. A tározó kazettákat körülvevő havária csatornákban több helyen látható vörösiszap, ami egyértelműen szivárgásra utal. Ilyen esetben nem csak a csatornákba került folyadékot kell kezelni, hanem a szivárgást is meg kell szüntetni.

A vörösiszap színét a vasoxid adja, ami a kiülepedő szilárd anyaggal együtt maga az iszap. A folyadék nem vörös, mert a vörös vasoxid vízben nem oldódik, csak keveredés esetén, tehát a vörös szín mozgásban lévő anyagra utal, ez a felvételen szereplő árokban látszik. A tározó emellett nagyon közel található lakóházakhoz és természeti értékekhez, így különösen szigorú ellenőrzéssel kellett volna ennek állapotát rendszeresen vizsgálni. A WWF ennek elmulasztására is keresi a magyarázatot.

A WWF Magyarország az eset szigorú kivizsgálása mellett a további tározók kivizsgálását sürgeti

A WWF Magyarország az eset szigorú kivizsgálása mellett a további tározók kivizsgálását sürgeti, már hétfőn elrendelné a Duna teljes szakaszának légi feltérképezését.

“Sajnos nem ez az egyetlen rossz állapotú műtárgy. Mindenképpen szükség lenne az ország területén található környezetvédelmi és életvédelmi szempontból veszélyes területek felmérésére” – jelentette ki Figeczky Gábor a WWF Magyarország megbízott igazgatója. “A felvételek azt mutatják, hogy már Magyarországon is vannak olyan elérhető technológiák, amellyel hetek alatt feltérképezhetőek a potenciális veszélyt jelentő objektumok.” Így létre lehet hozni egy veszélyességi sorrendet és ez alapján megkezdeni a megelőzési munkákat – tette hozzá Figeczky Gábor, megbízott igazgató.

– Független Hírügynökség –