VÖRÖSISZAP – A szennyeződés sehol nem jutott 10 centiméternél mélyebbre

Az eddig elvégzett mérések szerint a vörösiszap-katasztrófában érintett területeken a szennyeződés sehol sem jutott 10 centiméternél mélyebbre a talajba, és csak helyenként keveredett a felszíni talajréteggel.

Az eddigi vizsgálatok megállapításairól és a gátszakadás következtében kialakult helyzetről szombaton tárgyalt a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa, Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos részvételével

A tudományos tanács elfogadta azokat a megállapításokat, hogy a szennyeződés sehol sem jutott 10 centiméternél mélyebbre a talajba, és csak helyenként keveredett a felszíni talajréteggel – közölte vasárnap az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) A mélyebb talajrétegek és az első vízadó talajréteg közvetlenül nincs veszélyben. Ezt a tényt megerősítették azok az EU és WHO szakértők is, akik az érintett térségben folytattak vizsgálatokat.

A hazai kutatók felkészültsége elegendő segítséget ad a katasztrófavédelem számára

Bakondi György szerint a hazai kutatók felkészültsége elegendő segítséget ad a katasztrófavédelem számára. Azonban mivel a mostanihoz hasonló vegyi katasztrófa még sehol nem történt, így annak tanulságai a többi uniós tagállam számára is hasznosak lehetnek, A kormánybiztos ezért tartotta fontosnak a külföldi szakértők helyszíni vizsgálatait, nem pedig azért, mert itthon hiány lenne tudományos szakemberekből.

A kormánybiztos a tárgyaláson egyértelművé tette, hogy a kárfelszámolás és helyreállítás során kizárólag az MTA kutatói által végzett, vagy megerősített vizsgálati eredményekre alapoz a katasztrófavédelem. Az ülésen az a döntés született, hogy a továbbiakban a tanács határozza meg, milyen védőeszközöket használjanak a területen beavatkozóként tevékenykedők, illetve, hogy melyek a területen a leghatékonyabban alkalmazható anyagok és eszközök.

A kárfelszámolás érdekében szükséges rövidtávú intézkedések mellett a grémium stratégiai javaslatot is kidolgoz a kormányzat számára az ajkai timföldgyár zagytározói okozta kockázatok megszüntetésére. A térségben a KKB tudományos tanácsa szervezi és irányítja a hazai és külföldi kutatók tevékenységét, az engedélyeket a katasztrófavédelem adja ki, erről az érintett polgármestereket, valamint a helyi és megyei védelmi bizottságokat tájékoztatják.

– Független Hírügynökség –