VÖRÖSISZAP – A pártok együtt éreznek az áldozatok hozzátartozóival

A parlamenti pártok részvétüket fejezték ki a kolontári vörösiszap katasztrófa halálos áldozatai kapcsán, egyben támogatásukról biztosították a kormányzat erőfeszítéseit.

A szocialisták ugyan kifogásolták, hogy nem volt előzetes konzultáció a katasztrófavédelmi biztos intézményének bevezetéséről, ám így is támogatásukról biztosították a kormányt. A Fidesz frakcióvezetője szerint sem morális, sem jogi kegyelmet nem kaphatnak a felelősök. A Független Hírügynökség információi szerint még hétfőn azt is bejelentik, hogy ki lesz a katasztrófavédelmi biztos a vörösiszap katasztrófa ügyében.

Az LMP frakcióvezető-helyettese a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, hogy egyetértenek azzal, hogy a szennyező vállalatnak kell kifizetnie az okozott kárt, ám kifogásolta, hogy ezen alapelv felismeréséhez egy ekkora katasztrófára volt szükség. Jávor Benedek nem fogadta el a miniszterelnök azon bejelentését, amely szerint a MAL Zrt. termelésének biztonságos újraindítása közérdek, a munkavállalók érdekében. Az ellenzéki politikus hozzátett: a munkájukat elvesztő emberek álláshoz juttatása valóban közérdek, de a veszélyes üzem további működtetése nem az.

A KDNP frakcióvezetője szerint a tragédia kapcsán felvetődik a felelőtlen privatizáció, az üzemeltető felelőssége és arányos felelősségrevonás kérdése is. Harrach Péter szerint erős államra van szükség a hasonló helyzetek elkerülése, illetve a károk felszámolása érdekében. A kormánypárti politikus az áldozatok emlékére egyperces néma megemlékezést kezdeményezett a parlament hétfői ülésén.

A Jobbik elnöke elsősorban a magyarság összefogását emelte ki. Vona Gábor szerint a katasztrófa kapcsán el kell kerülni a pártpolitikai csatározásokat. Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábban nem vizsgálta az iszaptározót, mert az nem minősült veszélyes üzemnek. A Jobbik üdvözölte a katasztrófavédelmi biztos intézményének tervezett bevezetését, valamint a MAL Zrt. állami felügyelet alá vonását. Az ellenzéki politikus ugyanakkor sürgette, hogy a katasztrófának legyen magánvagyoni következménye, valamint azt is, hogy a lakosságot mihamarabb nyugtassák meg.

Az MSZP elnöke megköszönte a kormányzat tájékoztatását és egyetértéséről biztosította a kormányt. Mesterházy Attila ugyanakkor kifogásolta, hogy a katasztrófavédelmi biztos intézményének tervezett bevezetése előtt nem konzultáltak az ellenzéki pártokkal.

A kormányfő  bejelentette, hogy országos ellenőrzéssorozatot rendeltek a hasonló üzemeknél

A szocialisták partnerek lesznek minden olyan jogalkotási kezdeményezésben, amely a hasonló katasztrófák megelőzését szolgálják.
Mesterházy a felszólalások után újságíróknak nem adott egyértelmű választ arra, hogy megszavazzák-e hétfőn a benyújtott törvényjavaslatot, mindössze annyit mondott, hogy módosító indítványokkal készülnek.

A Fidesz frakcióvezetője szerint meg kell vizsgálni a MAL Zrt., illetve a hasonló körülmények között magánosított, veszélyes anyagokkal foglalkozó cégek privatizációs szerződéseit. Lázár János szerint a katasztrófáért felelős vállalatok vezetőinek magánvagyonát is be kell vonni a felelősségi körbe, akiknek így is felelősséget kell viselniük az okozott károkért. A vállat tulajdonosai számára sem morális, sem jogi kegyelmet nem adhat a magyar állam – tette hozzá a kormánypárti politikus.

A kormányfő viszontválaszában bejelentette, hogy országos ellenőrzéssorozatot rendeltek a hasonló üzemeknél. Orbán Viktor szerint nincs mód arra, hogy a felelősök magánvagyona kikerüljön a felelősség köréből. A miniszterelnök a törvénymódosítás támogatását kérte a parlamenti pártoktól.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a Független Hírügynökségnek nem árulta el, hogy ki lesz a katasztrófavédelmi biztosa a MAL Zrt-nek. Információink szerint hétfőn a törvényjavaslat szavazása után nevezik meg a biztost.

– Független Hírügynökség –