VÖRÖSISZAP – A miniszterelnök szerint nincs olyan ismeret, ami szerint természeti katasztrófa okozta volna a balesetet

Vörösiszap
Vörösiszap

Erről Orbán Viktor beszélt a Kormányzati Koordinációs Bizottság kedd délutáni ülése után, a Pintér Sándorral közösen tartott sajtótájékoztatón. Ezen kiderült, hogy van olyan módszer, amivel maradéktalanul el lehet távolítani ezt a veszélyes anyagot, mint ahogy az is kiderült, hogy a katasztrófát okozó cég biztosítása nem terjed ki a másoknak okozott kár kifizetésére. Pintér Sándor szerint azonban mindenki kap majd kártalanítást és télre mindenkinek fedél lesz a feje felett a károsultak közül.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: “nincs a birtokunkban olyan tudás, nem ismerünk olyan jelet, amely szerint természeti okai lennének ennek a katasztrófának. Márpedig ha egy katasztrófának nincs természeti oka, akkor ez emberek által okozott katasztrófának tartható, illetve élünk a gyanúperrel, hogy erről van szó.” A kormányfő ezért a büntetőjogi és anyagi felelősség részletes kivizsgálására utasította a belügyminisztert.

A miniszterelnök szerint meghozták a veszélyhelyzet elrendelésével kapcsolatos megfelelő kormányhatározatokat. Ezek alapján például az érintett területen bármikor bevethető a honvédség, illetve például nem lehet az ott termelt élelmiszert fogyasztani, sem a takarmányt az állatokkal megetetni.

Orbán Viktor újságírói kérdésre beszélt arról, hogy a hétvégén várhatóan megvizsgálják, újraindulhat-e a termelés a MAL Zrt. alumínium-üzemében, ahol a baleset után azonnali hatállyal felfüggesztették a termelést. Ez egy termelő cég, ha zárolná az állam, biztosan nem tudnának fizetni semmiért. Emellett a katasztrófa nem a termelés, hanem a melléktermék tárolása kapcsán történt – mondta a miniszterelnök.

Pintér Sándor újságírói kérdésekre válaszolva közölte: a MAL Zrt. biztosításának értéke az elterjedt hírekkel ellentétben nem 10 millió forint, ez az összeg a biztosítás díja. Azonban a biztosításuk nem terjed ki harmadik félnek okozott kárra. Ettől függetlenül mindenki kap majd kártalanítást, és azoknak, akik elvesztették otthonukat, télre ismét fedél lesz a fejük felett. A belügyminiszter szerint a MAL Zrt. az ő felszólításukra 100-100 ezer forint segélyt ad azoknak, akiknek tönkrement a házuk.

Átvizsgáják az összes hasonló tározót

A környezetvédelmi hatóság vizsgálja az ország többi hasonló tározójának engedélyét, ez körülbelül két hétig tart. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, a mostani katasztrófa előtt is volt vizsgálat, mégis baj történt, így a korábbi vizsgálatok minősége kérdéses.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a zagytározó üzemeltetőjének közleményéről, miszerint a vörösiszap nem veszélyes anyag, Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta: “fürödjön meg benne, majd megtudja, hogy veszélyes-e.” A belügyminiszter hozzátette: a cég szakemberei együttműködnek a mentőegységekkel, a szivárgást sikerült megállítani és az átszakadt rész elé felhúznak egy új védőfalat is. Most csak attól kell tartani a tározónál, hogy ha sok eső esik, akkor további vörösiszapot mos ki.

Pintér Sándor a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, vannak módszerek, amelyekkel a nehézfémet tartalmazó vörösiszapot maradéktalanul el lehet távolítani. Többféle módszer létezik, a tudományos akadémia szakemberei ezeket a módszereket rendelkezésre fogják bocsátani és kiválasztják azt, amely a jelen esetre a legoptimálisabb – közölte.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta még, hogy arra jogszabaly és tudás is van, hogyan kell ezt az anyagot kezelni. Arra nincs tapasztalat, hogy mit kell csinálni, amikor ez elszabadul. A tudósokból álló bizottság segítségével feltehetően össze tudnak álítani olyan ismeretanyagot, ami a jövőben a hasonló helyzetbe kerültek segítségére lehet.

A miniszterelnök egy Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert érintő kérdésre azt válaszolta: “Matolcsy úr a jobbkezem, és nem tud senki annyi pénzt mondani, amiért én megválnék a kezemtől.”
– Független Hírügynökség –

 •  


   

  A kormányfő szerint nincs olyan jel, amely szerint természeti katasztrófa okozta volna a balesetet

  független | 2010.10.05 19:49
  Vélhetően emberi oka van a Kolontár melletti katasztrófának, ezért a miniszterelnök felkérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy részletesen vizsgáltassa ki a büntetőjogi és az anyagi felelősség kérdéseit.

  Éjszakára rendőrök zárják körbe Devecsert és Kolontárt – közben tovább épül a zagytározó gátja

  független | 2010.10.05 20:29
  Éjszakára a rendőrök körbezárják Kolontárt és Devecsert, az ellenőrző pontokon csak a helyieket engedik be a vörösiszap-balesetben érintett településekre.

  A Google-on már a katasztrófa előtt látszott a gátrepedés! Képekkel
  mon | 2010.10.05 18:20

  A Google műholdfelvételein jól látszik a vörösiszap tározó repedése, amely épp a Kolontár felé eső sarkán keletkezett.
   

  VÖRÖSISZAP – A segélyszervezetek is dolgoznak a vörösiszappal szennyezett területen
  fuggetlen | 2010.10.05 18:09

  A Magyar Vöröskereszt 350 ember ellátására alkalmas segélyszállítmányt küldött a vörösiszappal érintett katasztrófa helyszínére, valamint további erőforrásokat mozgósít a rászorulók megsegítésére.

  VÖRÖSISZAP – Schmitt: Nem lehet tovább feszíteni a húrt a természettel szemben
  fuggetlen | 2010.10.05 17:00

  A hétfői katasztrófa intő jel, arra figyelmeztet, hogy nem lehet tovább feszíteni a húrt a természettel szemben – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Honvéd Kórházban, azután, hogy kedden délután meglátogatta a fővárosi intézményben kezelt tíz sérültet.

  VÖRÖSISZAP – Súlyos betegségeket okozhat a kiömlött veszélyes anyag
  fuggetlen | 2010.10.05 15:43

  Évekre meghatározhatja a veszélyeztetett területen lakók életét és egészségügyi helyzetét a hétfőn Kolontár térségében történt ipari baleset a toxikológus szakember szerint.

  VÖRÖSISZAP: A lakásbiztosítások többsége nem fizet a vörösiszap-áradás okozta károkra
  fuggetlen | 2010.10.05 15:41

  Az európai gyakorlatban a lakossági biztosítások döntő többsége nem terjed ki a vörösiszap-áradáshoz hasonló katasztrófákra -közölte kedden a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

  VÖRÖSISZAP – Megtiltották a szennyeződött takarmányok fogyasztását, tart a mentés
  fuggetlen | 2010.10.05 15:41

  Megtiltották a szennyeződött élelmiszerek és takarmányok fogyasztását a vörösiszap-balesetben érintett területen, erről kedden délelőtt a Megyei Védelmi Bizottság ülésén született döntés.
  Részlegesen megtisztította a sérült kazettához vezető utat és megkezdte a további szivárgás megszüntetéséhez szükséges munkákat a Magyar Alumínium Zrt. – ezt a cég saját honlapján közölte. Azt írják: legmélyebb sajnálatukat fejezik ki az érintett családoknak.

  VÖRÖSISZAP – Szergénynél várják az vörösiszapos vizet a szakemberek
  fuggetlen | 2010.10.05 13:49

  A Vas megyei Szergénynél várják a vörösiszapos vizet a szakemberek, hogy a Marcalba került szennyeződést több kamionnyi gipsszel ártalmatlanítsák.

  Vörösiszap: Folyamatosan érkeznek a sérültek az ajkai kórházba, eddig több mint 70-en
  fuggetlen | 2010.10.05 12:24

  Folyamatosan érkeznek a sebesültek az ajkai kórházba, eddig több mint 70, főleg égési sérültet fogadtak – mondta a Független Hírügynökségnek Nyári Ildikó, a kórház főigazgatója kedden.

  VÖRÖSISZAP – Kutatók, tudósok indultak a helyszínre
  fuggetlen | 2010.10.05 12:19

  Elindult a vörösiszap-szennyezés helyszínére a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértő csoportja.

  VÖRÖSISZAP: Egy kisgyerek maradandóan látássérülést szenvedett
  fuggetlen | 2010.10.05 12:04

  Összesen 23 sérültet szállítottak a katasztrófa sújtotta területről a veszprémi kórházba, akik közül 13 súlyos sebesülést szenvedett – mondta a Független Hírügynökségnek Rácz Jenő, az intézmény főigazgatója kedden.

  Vörösiszap- A Katasztrófavédelem kármentesítő cég segítségét kérte
  fuggetlen | 2010.10.05 11:29

  Két szakértőt, három műszaki irányítót, és öt szállító járművet küldött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), illetve a környezetvédelmi hatóság kérésére a Tatai Környezetvédelmi Zrt. a vörösiszappal borított területekre.

  Vörösiszap – Az Uniótól kérünk segítséget
  fuggetlen | 2010.10.05 11:19

  Az Európai Unióhoz fordul segítségért Magyarország a vörösiszap-katasztrófa miatt – mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a helyszínen.

  Nagy erőkkel próbálják megakadályozni, hogy a szennyeződés a Dunába jusson
  fuggetlen | 2010.10.05 11:14

  Már a Marcal folyóban van a vörösiszap-szennyeződés, és Győr felett éri el majd a Rábát.

  VÖRÖSISZAP – Tucatnyi ház ment tönkre Kolontáron – több összedőlt
  fuggetlen | 2010.10.05 11:09

  Tizenöt-húsz lakóház vált teljesen lakhatatlanná a Veszprém megyei Kolontáron, ahová hétfőn délután nagy erővel tört be a közel két méter magas vörösiszap-folyam.

  VÖRÖSISZAP: Nincs újabb gátszakadás Kolontáron
  fuggetlen | 2010.10.05 10:59

  Nem történt újabb gátszakadás a Veszprém megyei Kolontáron – értesült a Független Hírügynökség.

  Vörösiszap – Még nincs túl az életveszélyen az égési sérüléseket szenvedett idős férfi
  fuggetlen | 2010.10.05 10:39

  Továbbra is súlyos-életveszélyes állapotban van az a 71 éves férfi, akit hétfőn vittek a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba a vörösiszap áldozatai közül.

  Vörösiszap – Három megyében is veszélyhelyzet
  fuggetlen | 2010.10.05 10:39

  Három megyére is veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a vörösiszap-tározó gátjának átszakadása miatt. Ez Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyét érinti.

  Vörösiszap – A víz csak ront a helyzeten?
  fuggetlen | 2010.10.05 10:04

  A Független Hírügynökség által megkérdezett szakértő szerint lehetőleg kerülni kellene a víz használatát a vörösiszappal fertőzött területek kármentesítésének első szakaszában.

  VÖRÖSISZAP – Három idős asszonyt és egy férfit keresnek – 114 sérült, 3 halott
  fuggetlen | 2010.10.05 09:39

  Tanúk kihallgatásával és szakértők bevonásával folytatja a rendőrség a büntetőeljárást, amelyet a hétfői vörösiszap-tragédia miatt indítottak.

  VÖRÖSISZAP – Két hete ellenőrizték a tározót, mindent rendben találtak – MTV
  fuggetlen | 2010.10.05 07:29

  Legutóbb két héttel ezelőtt ellenőrizték a hatóságok, hogy az előírásoknak megfelelően tárolják-e az ajkai timföldgyárban keletkező vörösiszapot a Veszprém megyei Kolontár és Devecser közötti ülepítőben – mondta a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

  VÖRÖSISZAP – Gipsszel próbálják megkötni a vörösiszapot
  fuggetlen | 2010.10.05 06:29

  Több száz tonna gipsszel próbálják megkötni a Marcal folyóba ömlött lúgos iszapot. Az iszappal elöntött települések utcáit a tűzoltók és a katonák tisztítják.


  VÖRÖSISZAP- Katonák tisztítják Devecser utcáit – még 6 eltűntet keresnek
  fuggetlen | 2010.10.05 05:04

  A katasztrófahelyzet elhárításában résztvevő katonák dolgoznak a kora hajnali órákban a vörösiszappal délután elöntött Veszprémi település, Devecser utcáit.
  Összeállításunkban megtalálhatja az összes hírt, amely az ajkai timföldgyár katasztrófájával kapcsolatos.