VÖRÖSISZAP – A Groupama szerint félmilliárdos lehet, a Generalinál 200 milliós a kár

A félmilliárd forintot is meghaladhatja a kár Kolontáron a Groupama Garancia Biztosító kárszakértői szerint. A Generali-Providencia Biztosító pedig Kolontáron és Devecseren eddig összesen körülbelül 200 milliós kárt mért fel. Mindkét biztosító a kárfelméréssel egyidejűleg már folyósítja a 150 ezer forintos gyorssegélyeket.

A Groupama vagyon- és gépjármű-kárszakértői várhatóan péntek estére fejezik be Kolontáron a kárfelméréseket – derül ki a biztosítótársaság pénteki közleményéből. Devecseren hétvégén is folytatják a munkát, mivel a katasztrófavédelem még nem engedte meg, hogy bizonyos utcákba az ingatlanok tulajdonosai és a kárszakértők bemehessenek.

A közlemény szerint a Groupama pénteken Kolontáron 60 károsult családnak adta át a 150 ezer forintos gyorssegélyt.

A Generali felmérése szerint Devecseren és Kolontáron 8 lakóépületben és a bennük tárolt ingóságokban körülbelül 30 millió forint kár keletkezett. Sérült továbbá egy kolontári tojásfeldolgozó üzem és több devecseri üzlethelyiség, az itt keletkezett kár előzetes becslések szerint 163 millió forint. A vörösiszap által okozott károk körülbelül fele épületeket, a másik fele pedig az ingóságokat érinti.

A Generali előzetes adatai szerint a legtöbb kár Devecseren és Kolontáron keletkezett. Az épületeknél a legtöbb esetben külső-belső vakolatjavítás és felületkezelés szükséges, össze kell gyűjteni és el kell szállítani az épületbe került iszapot. A lakásokat is meg kell tisztítani vörösiszaptól, sőt a melegburkolatot és a pvc-burkolatot cserélni is kell. Ahol az iszap elérte a konnektorokat, ott villanyszerelési munkák is elengedhetetlenek. Az épületekben található ingóságok nagy része is használhatatlanná vált. Szükséges az épületek körüli járdák iszaptalanítása is, újjá kell építeni a kerítéseket, és mindenhol fertőtleníteni is kell.

– Független Hírügynökség –