VÖRÖSISZAP – 1995-ben egy vizsgálat szerint még megfelelő volt a zagytározó

Egy 1995-ben készült műszaki szakvélemény szerint a hétfőn megsérült zagytározót határoló töltést megfelelő módon és megfelelő anyagból építették.

A töltések állékonysága megfelelt az előírásoknak – állítja újabb közleményében a Mélyépterv Kultúrmérnöki Kft. szakvéleményére hivatkozva újabb közleményében a timföldgyárat működtető MAL Zrt.

A MAL Zrt. újabb közleményében azt állítja, hogy 1995. szeptember 1-én a Polgári Védelem egy kormányrendelet alapján elrendelte a települések veszélyeztetettségének felmérését. Ennek értelmében felszólították az Ajkai Alumíniumipari Kft. – az akkor még állami tulajdonban lévő MAL Zrt. – ügyvezető-vezérigazgatóját, hogy készítsen jelentést az “Ajka és Kolontár község között elterülő iszaptér jelenlegi – azaz 1995-ös – állapotáról, az ott tárolt szennyezett vízmennyiségről, a tározó műszaki állapotáról.”

Az Ajkai Alumíniumipari Kft. a szakértői jelentés elkészítésével a Mélyépterv Kultúrmérnöki Kft.-t bízta meg. Az 1995-ös állapotot rögzítő jelentés szerint, a most megsérült X-es vörösiszap kazetta ajkai erőműi salak-pernyéből épített töltései a mintavételek, vizsgálatok és számítások szerint biztonsággal megfelelnek a szigorú állékonysági előírásokban meghatározott feltételeknek.

További részletekről itt tájékozódhat>>>