VÖRÖSISZAP – Ál-károsultakat lepleztek le a rendőrök

Az iszapáradat áldozatának adta ki magát, és körülbelül 75 ezer forint értékű segélycsomagot vitt el a devecseri plébániáról vasárnap öt ember, akik a környékbeli településekről érkeztek.

Az adomány átvételét igazoló iratot csak egyikük töltötte ki, ráadásul hamis adatokkal. Később kiderült, hogy olyan településekről érkeztek, amelyeket nem is érintett a vörösiszap áradat. A rendőrség hivatalból eljárást indított ellenük, csalás miatt.

Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy vasárnap délelőtt egyházi szervezet adományosztásán jelent meg öt ember, akik több szatyornyi tartós élelmiszert, illetve tisztítószereket pakoltak össze. Amikor a segélyezésnél segédkező munkatárs kérte, hogy adják meg nevüket, lakcímüket, valamint aláírásukkal igazolják az adomány átvételét, mindössze az egyik nő töltötte ki az iratot – mint később kiderült, hamis adatokkal.

Csalás miatt indítottak eljárást

Egy 47 éves nőről, 48 éves élettársáról van szó, akikkel együtt érkezett – szintén a környékből – egy 44 éves férfi, illetve egy 17 és egy 19 éves fiatal. A rendőrök a buszmegállóban igazoltatták a társaságot, miután azok eljöttek az adományosztás helyéről. A 17 éves fiú és a nő először hamis adatokat adott meg, ezért személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelességek megszegése miatt indult ellenük eljárás. Mivel azonban kiderült, hogy olyan Devecser környéki településeken élnek, amelyeket az iszapáradat nem érintett, mindannyiuk ellen hivatalból eljárást indítottak csalás miatt.