VÁLASZTÁS 2010 – Szanyi: Morálisan elfogadhatatlan a szervezett átszavazás

Szégyennek és morálisan elfogadhatatlannak nevezte az átjelentkezésekkel való visszaélést szerdai sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor szocialista politikus.

Az MSZP vizsgálata szerint a fővárosban 6, míg országosan 14 választókörzetben szerepelt lényegesen jobban a Fidesz és a Jobbik a szomszédos körzetek átlagánál. Szanyi Tibor úgy fogalmazott, hogy a “jog jogszerűtlen használata is jogsértés”.

Az MSZP vizsgálódásai során 48 olyan választókörzetet talált, ahol a helyben lakók több mint negyede máshonnan jelentkezett át. Országosan 14 olyan körzet volt, ahol a szocialista jelölt a választókerületi átlagnál rosszabbul szerepelt. Budapesten olyan szavazókörök is voltak, ahol több volt az átjelentkező, mint a helyi választópolgár.

Szanyi Tibor, az MSZP képviselőjelöltje szerdán arra ösztönözte a helyi választópolgárokat, hogy minél nagyobb arányban vegyenek részt a szavazáson, így az adott választókörzetben élők akarata érvényesülhet. A politikus szerint egyes pártok szervezett átjelentkezésre buzdítottak.

Az MSZP-t múlt pénteken tájékoztatta a Legfőbb Ügyészség arról, hogy a pártigazgató feljelentését továbbította a Központi Nyomozó Főügyészség felé. Puch László múlt csütörtökön különleges személyes adattal visszaélés vétsége és a választás rendje elleni bűntett miatt tett bejelentést.

– Független Hírügynökség –