VÁLASZTÁS 2010 – Schmitt Pál: Nem szeretnénk mindent letarolni

Bár kétharmados, alkotmányozó többséget szerzett, mégsem szándékszik teljesen átírni a parlamenti működés gyakorlatát a Fidesz-KDNP pártszövetség – mondta Schmitt Pál (Fidesz) az Európai Parlament alelnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című reggeli műsorában.

Schmitt megerősítette: hazajön Brüsszelből, és ha felkérik, vállalja a házelnöki posztot az Országgyűlésben.

“A demokráciának vannak írott és íratlan szabályai, az alkotmány sok mindent rögzít. A parlamentben vannak szokásjogok. Nem szeretnénk mindent letarolni és úgy tűnni, hogy egyedül vagyunk a parlamentben és azt csinálunk, amit akarunk” – nyilatkozta Schmitt Pál.

Azt mondta: elsősorban saját programja megvalósítására koncentrál majd a Fidesz-KDNP pártszövetség, de figyelnek mások programjára is. ” Ha eddig hangsúlyoztuk a demokráciát, akkor ebből a pozícióból még inkább kell hangsúlyoznunk, hogy figyelünk a másikra, ha konstruktív, segítőkész szándékokról van szó, akkor főképpen” – mondta a fideszes politikus.

Schmitt Pál arra a felvetésre, hogy az újonnan megalakuló Országgyűlés házelnöke lesz-e, úgy reagált: nem szeretne elébe menni a leendő miniszterelnök bejelentéseinek, ám ha felkérik, megtiszteltetésnek veszi és vállalja a posztot. “Mindez holnap, holnaputánra nyilvánosságra kerül, felgyorsulnak az események” – utalt a következő napok eseményeire Schmitt Pál.

Megerősítette: lemond az EP-ben betöltött tisztségeiről és hazajön, hogy itthon vállaljon szerepet az ország újjáépítésben.

– Független Hírügynökség –