VÁLASZTÁS 2010 – Mesterházy: "Orbán Viktor teljhatalmát kell megakadályozni"

A választás első fordulójában eldőlt, hogy melyik párt fogja kormányozni az országot az elkövetkező négy évben.

 Így a második forduló már arról szól, hogy milyen demokratikus ellensúlyok lesznek az országgyűlésben. Erről Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője beszélt a szocialisták szerdai, salgótarjáni kampányrendezvényén

A szocialisták politikusa szerdán a Nógrád megye I. számú választóköretében mandátumért küzdő Boldvai László szocialista képviselő-jelölt mellett kampányolt.

Mesterházy Attila közölte, mindegyik választókörzetben, ahol még nem dőlt el a mandátum sorsa, esélyesként tekintenek a jelöltjeikre. Hozzátette: jobb eredményre számítanak, mint az első fordulóban, s bíznak a magas részvételi arányban. Leszögezte: a Fidesz nagyon meghatározó többséget szerzett a választás első fordulójában, már most több mint kétszáz képviselője van. Ezzel pedig biztos felhatalmazása van arra, hogy a saját programját képviselje.

Mesterházy Attila ugyanakkor arra biztatott mindenkit, hogy menjen el szavazni, a voksaival pedig támogassa az MSZP-t, hogy a Fidesz ne szerezhessen kétharmados parlamenti többséget. Annak birtokában ugyanis a szocialisták frakcióvezetője szerint könnyen előfordulhat, hogy a Fidesz nemcsak hogy vizsgálóbizottságokat nem enged majd felállítani, de javaslataiknak az országgyűlés elé kerülését is megakadályozhatja. Mesterházy szerint a választás tétje, hogy Orbán Viktor teljhatalmat kap, vagy kénytelen lesz majd egyeztetni az ellenzékkel. Álláspontja szerint a Fidesz már most megszegte ígéreteit, még el sem kezdett kormányozni, de a radikális és azonnali adócsökkentésről ugyanis már nem beszélnek – értelmezte a Fidesz gazdasági szakembereinek nyilatkozatait a szocialista frontember.

Jövőbeni parlamenti tevékenységükről a szocialista frakcióvezető elmondta: konstruktív ellenzéki szerepre készülnek. A Független Hírügynökség kérdésére válaszolva közölte: a szervezeti kérdéseket csak a választás második fordulója után veszik majd elő, s tagadta, hogy pártjuk névváltoztatást tervez. Ahogy fogalmazott, ez még magánbeszélgetésekben sem került elő.

– Független Hírügynökség –