VÁLASZTÁS 2010 – Hat párt kaphat állami támogatást

Míg 2006-ban 7, az idei évtől 6 párt részesülhet állami támogatásból.

2006-ban a parlamentbe jutó MSZP, Fidesz-KDNP, SZDSZ és MDF mellett az 5 százalékos küszöböt át nem lépő MIÉP-Jobbik jutott állami forrásokhoz. Idén a parlamentbe jutott pártokon (Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik, LMP) kívül az MDF kaphat költségvetési támogatást.

Az SZDSZ-nek 20 év után nemcsak a parlamenti képviseletről, de az állami támogatásról is le kell mondania, hiszen pártként sem önállóan, sem más párttal közösen nem indult. A liberális párt néhány politikusa szerepelt ugyan az MDF listáján, ám ehhez nem kapcsolódik támogatás.

2010-ben további 5 párt állíthatott területi listát (Civil Mozgalom, Munkáspárt, MSZDP, Összefogás Párt, MIÉP), ám egyikük sem érte el a támogatáshoz minimálisan szükséges 1 százalékot.

A szavazatok 99,52 százalékos feldolgozottsága alapján a Fidesz-KDNP 52,76 százalékot, az MSZP 19,31 százalékot, a Jobbik 16,69 százalékot, az LMP pedig 7,43 százalékot ért el a vasárnapi választásokon, így ez a négy párt jutott a Parlamentbe. Az MDF a szavazatok 2,66 százalékát kapta, így a rendszerváltó párt kiesett az Országgyűlésből.

– Független Hírügynökség –