VÁLASZTÁS 2010 – Elkezdik kispostázni az ajánlószelvényeket

VÁLASZTÁS 2010 – Elkezdik kispostázni az ajánlószelvényeket
Ezen a héten minden választópolgár megkapja az idei országgyűlési választásokról szóló értesítést, az ajánlószelvénnyel együtt.

Idén először speciális színkeverék felhasználásával nyomtatták az országgyűlési választások ajánlószelvényeit, a lap jobb felső sarkába pedig úgynevezett térkép-perforációt helyeztek el, hogy megnehezítsék a hamisítást. A térkép finoman tapintható, bizonyos szögből látszik is, és Magyarországot ábrázolja a két fő folyóval.

Aki hét végéig nem kapja meg a választási értesítőt, az február 10-től 17-ig ellenőrizheti, hogy szerepel-e a névjegyzékben. Ha ott nincs feltüntetve a neve, illetve nem kapta meg az értesítőt, a jegyzőhöz érdemes fordulni.

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője emlékeztetett, hogy az ajánlás csak akkor érvényes, ha azt a választó kézjegyével ellátja, és személyazonosító jelét is feltünteti. Egy választó csak egy kopogtatócédulát adhat le, és egy képviselőt támogathat azzal.
A jelöltállításhoz március 19-ig kell leadni az ajánlószelvényeket. Ahhoz, hogy egy képviselő bekerüljön a jelöltek közé, legalább 750 kopogtatócédulát kell összegyűjtenie.

Ami a további menetrendet illeti, az amerikai külképviseleteken április 3-án lesz az első forduló, a többi külképviseleten április 4-én. A külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák április 8-án érkeznek az OVI-hoz, a kampánycsend április 10-én éjféltől 11-én este hét óráig lesz érvényben. A második forduló április 24-én kezdődik az amerikai képviseleteken és 25-én a többi szavazókörben, illetve külképviseleten. A voksokkal teli urnák április 29-én érkeznek haza. A külképviseleti szavazatokat tartalmazó borítékok legkésőbb május 1-ig jutnak el a kijelölt szavazatszámláló bizottságokhoz.

Bővebb információhoz a www.valasztas.hu-n, illetve február elsejétől a Roosevelt 1. szám alatt nyíló Választási Információs Szolgálatnál lehet jutni, ahol bárkit eligazítanak, akinek kérdése van a választással kapcsolatban.