Úttörők: tizenkilenc fiatal kezdte meg a duális képzést Debrecenben

Úttörők: tizenkilenc fiatal kezdte meg a duális képzést Debrecenben
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Nagyobb eséllyel kaphatnak munkát a duális képzést elvégzők.

Nem csak a Műszaki Karon, hanem az egész Debreceni Egyetemen ez az első évfolyam, amelyen elindult a duális képzés – jelentette be Szűcs Edit, a Műszaki Kar dékánja csütörtökön, amikor aláírták azon hallgatókkal a szerződéseket, akik felvételt nyertek ezen képzési formába. A 19 fiatal 9 vállalatnál végezheti majd gyakorlati tanulmányait az elkövetkező években. Ráthy Istvánné, a Gépészmérnöki Tanszék vezetője elmondta, az első 13 hétben az elméleti oktatás folyik, majd ezt követően, a vizsgaidőszakban kezdik meg a munkát a választott cégeknél a diákok. A tavaszi félévben ugyanez a rendszer ismétlődik, annyi módosítással, hogy a nyári szünetben is zajlik majd a gyakorlat.

– Karunk folyamatosan méri a munkaerő-piaci igényeket, emiatt is alakítottuk ki hosszú tervezés után a duális képzést – árulta el Szűcs Edit. Mankovits Tamás, a gépészmérnöki tanszék vezető-helyettese pedig kiemelte, 120-an jelentkeztek összesen erre a képzésre, az egyetemen így ez volt a harmadik legnépszerűbb szak.

– Pályakezdőként nagy előnyt fog jelenteni, ha elvégzem itt a tanulmányaimat, hiszen komoly gyakorlati tudást szerezhetek az előttem álló években – fogalmazott a debreceni Bulátkó Ádám, a duális gépészmérnöki képzés egyik hallgatója. A szak egyetlen hölgytagja, a nagykállói Dolonai Lidia szerint ennek a szakmájának van jövője, emiatt jelentkezett ide.

– Rohamosan fejlődik a technika, így gépészmérnökökre mindig szükség lesz. A későbbiekben gépjárműtechnikusnak szeretnék tanulni. A cégnél, amelyet választottam, a gyártósor mellett három nő is dolgozik, és minden elismerésem az övék – tette hozzá Dolonai Lidia, aki elárulta, gyerekkora óta cross motorozik, az édesapja pedig autószerelő, így számára természetes volt ebbe az irányba indulni.

HBN–VÉZS


Elindult a duális képzés a Műszaki Karon
Debrecen – Az elsőéves duális gépészmérnök hallgatókat köszöntötték szeptember 24-én a Műszaki Karon.