helyi kultúra

2020.01.07. 16:54

Vízkereszti liturgiával kezdődött az év Nyíracsádon

Tatai Zoltán segédlelkész olvasta fel a naphoz tartozó igeszakaszt, majd a gyermekek nyelvén beszélt az ünnepről.

Fotó: Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Január 6-a vízkereszt, az év első nagy egyházi ünnepe. Ezen a napon Krisztus Jordánban való megkeresztelkedésére emlékezünk. A nyírségi település görögkatolikus általános iskolásai az ünnep alkalmából szent liturgiával kezdték a napot.

– Vízkereszt napján János volt az, aki megkeresztelte Jézust a Jordán vizében, majd megjelent a szentlélek galamb képében, és megszólalt az Úr is: „Ez az én szeretett fiam, akiben nekem kedvem telik.” – hangzottak Isten szavai, amivel kinyilatkoztatta, hogy az ő saját fiát küldte az emberek közé. Így jelenik meg ezen az ünnepen a szentháromság – mondta Tatai Zoltán.

A diákok liturgiával kezdték az új évet | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

 

Miért vízzel keresztelünk?

– A víz az élet jelképe, ami lemossa a testi szennyet, megszentelve pedig a lélek bűneitől tisztítja meg az embert. Az újszülöttet is a keresztvíz alá tartják, ezzel lesz Isten gyermeke. Legyen a mi életünk középpontjában is az Isten, hogy követni tudjuk őt – fogalmazott a segédlelkész. A gyermekek liturgiáját követően Tóth Elek parókus atya a felnőtt hívek népes serege előtt szentelte meg a vizet, melybe először a háromágú gyertyát, majd pedig a keresztet merítette alá háromszor.

Kedves Zilahi Enikő

Borítókép: Diákok ministráltak a vízkereszt napi iskolai liturgián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában