Útfelújítások: miért egyszerre?

A Gázvezeték utca és a Mikepércsi út egyidejű munkálatait is szó érte
A Gázvezeték utca és a Mikepércsi út egyidejű munkálatait is szó érte - © Fotó: Matey István
Debrecen – A forgalmi dugókról kérdezték a legtöbbször a debreceni közgyűlés legutóbbi ülésén Papp László polgármestert. Van olyan képviselő, aki például a Vámospércsi út és Létai út kereszteződésének átépítését sürgette, és olyan is, aki logikátlannak tartotta, hogy egyszerre újítják fel a Mikepércsi utat és a Gázvezeték utcát.

Óriási forgalmi dugót okozott néhány napja Debrecen belvárosában, hogy a körúton napközben, délelőtt 10 és délután 3 óra között festették újra az aszfaltról lekopott jeleket – panaszolta a debreceni önkormányzat legutóbbi közgyűlésének végén dr. Gondola Zsolt, a Civil Fórum Debrecen Egyesület képviselője. Miért nem lehet az ilyen munkákat este végezni? – tette fel a kérdést.

Létai úti kereszteződés

Majd – írásos választ kérve – azzal folytatta, hogy a költségvetési vita során már kérte a Pálmától a Zeneművészetiig tartó járda felújítását. Akkor azt a választ kapta, hogy pályázati pénzből hamarosan rendbe hozzák az aszfaltcsíkot, de erre azóta sem került sor.

Varga Zoltán, a DK képviselője a Vámospércsi út és a Létai út kereszteződésében, valamint a szomszédban, a Budai Nagy Antal utca és a Hétvezér utca találkozásánál gyakran tapasztalható torlódások megszüntetésével kapcsolatban tett lépésekről érdeklődött.

Most már a leglehetetlenebb időpontokban – amikor a város szinte kong az ürességtől – is képes ez a két jelzőlámpa százméteres sorokat generálni. Ha kifelé megyünk a városból, néha a Faraktár utcai Lidlnél áll a sor vége, s olyankor képtelenség 10–20 percnél hamarabb kikecmeregni onnan”

– jelentette ki.

Állami fenntartású

Úgy vélte, hogy a lámpák átprogramozásával talán lehetne ezen a helyzeten segíteni. Papp László polgármester azt válaszolta, hogy valóban tarthatatlan ez az állapot. Mivel a Vámospércsi út állami fenntartású, a közútkezelőhöz tartozik, felveszik velük a kapcsolatot – ígérte.

plFotó: Matey István

Arról is említést tett, hogy a Vámospércsi–Létai úti kereszteződés átépítését a város magára vállalta, a költségvetésben különítettek el erre pénzt. Szűcs László, a polgármesteri hivatal gazdálkodási főosztályának vezetője elmondta: jól halad a beruházás előkészítése, hamarosan kiírják a vonatkozó közbeszerzést.

– Az az információ jutott el hozzám, hogy a budapesti szivárvány parádé talán Debrecenbe is elérkezik, amit a Nagyerdőn szeretnének megtartani – mondta Ágoston Tibor, független képviselő. Annak a reményének adott hangot, hogy a város akadályt gördít majd ez elé.

Illegális hulladékok

Ágoston Tibor ezután arra panaszkodott, hogy lomtalanítások idején sok helyen szemétkupacok és szétszórt hulladék látható a városban. Szorgalmazta, hogy ezeket lehetőleg azonnal szállítsa el az ezzel foglalkozó cég.

Végül sérelmezte Ágoston Tibor, hogy miközben zajlik a Gázvezeték utca korszerűsítése, a közútkezelő most látott neki a szomszédos Mikepércsi út felújításának. Hangsúlyozta, hogy emiatt még hosszabbak lettek az autósorok a 47-es főút bevezető szakaszán.

Papp László polgármester úgy reagált: minden bizonnyal „szervezési baklövés”, hogy a Mikepércsi utat is akkor kezdik el javítani, amikor a Gázvezeték utcán is hasonló munkák folynak.

A városvezető végül hangsúlyozta azt is, hogy nem tud arról, hogy a Nagyerdőn szivárványfesztivált akarnának tartani.

OCs


Fotó: Matey István
Debrecen - Új szerződést kötne a polgármester a DVSC Futballszervező többségi tulajdonosával. Jelentősen, 30 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma tavaly az ország második legnagyobb városában – derült ki csütörtökön a debreceni önkormányzat közgyűlésén, ahol a képviselők me...