Hamarosan rászabadulnak a gépek Hajdú-Bihar útjaira

Akt.:
Terelőút Balmazújváros felé. Megújul a Balmazújváros és Hajdúnánás közötti út jelentős része is
Terelőút Balmazújváros felé. Megújul a Balmazújváros és Hajdúnánás közötti út jelentős része is - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Ha a tervek szerint haladnak, egy év múlva elkészül a Hajdúsámsont elkerülő út.

  • Több mint 70 kilométer fő- és mellékút felújítását tervezi megyénkben a Magyar Közút Zrt. részben európai uniós, részben hazai forrásokból.
  • Az unió által támogatott beruházások tervei a nyár közepére készülnek el. A felújítások befejezésének határideje 2019. május elseje.
  • Európai uniós támogatásból, amelynek várható összege meghaladja a 3 milliárd forintot, 28 kilométer, hazai forrásból – amennyiben rendelkezésre állnak – 42 kilométer hosszúságban újulhatnak meg útjaink.
  • A 2017. évi hazai finanszírozású felújítási munkákra a Magyar Közút Zrt. bruttó 100 milliárd forintnyi felújítási projektlistát állított össze. A megvalósítás a forrásbiztosító kormánydöntést követően indulhat, a támogató kormánydöntés még nem született meg.

A tervezett útépítések lényegében megyénk minden területét lefedik. Az országos szinten 44 milliárd forint összegű Településfejlesztési Operatív Programban 400 kilométer mellékutat újítanak fel. Ennek részeként kap új felületet Hajdú-Biharban a Balmazújváros–Hajdúnánás közötti út 1+980–4+094 és a 21+450–27+893 kilométer közötti szakaszai, a Nyír­adonyt Nyírábránnyal összekötő út 3+500–11+795 kilométerszelvénye két részletben, a Püspökladány–Sárrétudvari közötti összekötő út 14+900–19+175 közötti része, valamint a Biharnagybajom–Berettyóújfalu mellék­út 6+200–9+300 kilométer közötti szakasza 2019. május elsejéig – tájékoztatta a Naplót Kósa Veronika, a Magyar Közút Zrt. megbízott kommunikációs osztályvezetője. Hozzátette, a kivitelezőket közbeszerzési eljárással választják ki.

Fókuszban a 471-es

A 471-es főút felújításáról, kapacitásbővítéséről Karcagi Orsolya, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. (NIF) kommunikációs igazgatója tájékoztatta a Naplót. A főút debreceni, Mátyás király utca és Simon István utca közötti szakasza építési engedélyeinek megszerzését elvégezte a NIF. Az út Hajdúsámson és a megyehatár közötti, 16,5 kilométer hosszú szakaszának 11,5 tonna teherbírásúra történő burkolaterősítése kivitelezési munkáinak elvégzésére egy éve aláírták a vállalkozói szerződést. A 471-esnek ezen a részén két vasúti átjárót újítanak fel, egy új körforgalmat és Nyíradony belterületén jelzőlámpás csomópontot építenek, valamint megtörténik a közvilágítás és a közművek kiváltása is. A főút burkolatmegerősítésének befejezési határideje 2017. augusztus.

n2Fotó: Matey István

A Debrecen–Hajdúsámson közötti szakasz 2-szer 2 sávra történő kapacitásbővítésének engedélyezési eljárása elkezdődött. Az útépítési engedély kiadását követően és a beruházási tervek elkészültével indul meg a kivitelezés közbeszerzési eljárása, az építési munkálatokat végző vállalkozót várhatóan 2017. IV. negyedévére választják ki. A beruházás részeként mintegy 4,6 kilométer hosszan a 2-szer 1 sávos főút kapacitásbővítése történik majd 2-szer 2 sávra, fizikai elválasztással. A Kelence, Szikigyakor és Sámsonkert utcáknál jelzőlámpás csomópont épül, és új szerviz­utak is létesülnek majd. A közbeszerzés nyertesének a szerződéskötéstől számított 17 hónap áll rendelkezésre a beruházás megvalósításához.

Lesz két tengelysúlymérő is

A 471-es főút Hajdúsámsont elkerülő szakaszának építésére a vállalkozói szerződéses megállapodást a múlt év decemberében aláírták. A beruházás részeként mintegy 8,6 kilométer hosszú, 2-szer 1 sávos főút épül; két, négyágú körforgalmi és egy „T” alakú csomóponttal, kiszolgáló földutakkal. A szakaszon két tengelysúlymérő helyet és két hidat építenek a Debrecen–Mátészalka vasútvonal keresztezésénél. A beruházás befejezési határideje 2018 májusa.

HBN–KZSA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .