Ütemterv szerint zajlik a Kossuth-szobor felújítása

A szobrot Győrfi Lajos szobrászművész újítja fel
A szobrot Győrfi Lajos szobrászművész újítja fel - © Fotó: Kovács Péter
Debrecen, Püspökladány – Győrfi Lajos püspökladányi szobrászművész vezetésével újítják fel a debreceni főtér díszét, a Kossuth-szobrot. A munka azért vált szükségessé, mert a szoborcsoport 2001-es renoválása óta eltelt időszak alatt a talapzat belső tégla magjának elemei elmozdultak, ennek következtében a talapzat egyes, mészkőből készült kövei megsüllyedtek és sérültek a bronz szobrok is, amelyek elmozdultak helyükről – olvasható a debreceni önkormányzat közleményében.

A munkálatok a bontással május 7-én kezdődtek, jelenleg pedig már javában zajlik a talapzat újraépítése. A munkálatokat Győrfi Lajos személyesen felügyeli. A burkolókövek elhelyezése és a talapzat betonmagjának öntése lépcsőzetesen zajlik – ezt már az elmúlt héten elkezdték. A mag kiöntése összesen több mint 30 köbméternyi betont igényel. A talapzat kőborításának összes eleme – a központi alak obeliszkjéét kivéve – már a helyszínen van. Az obeliszk elemei a jövő héten érkeznek. A betonmagot és a burkolóköveket betonacélokkal rögzítik egymáshoz, míg a burkolóköveket ragasztó fogja össze. Mindez biztosítja, hogy a talapzatba víz többé ne szivároghasson be, s ne rongálja azt. Az így monolit tömbbé váló talapzatot ezután gyakorlatilag elemenként már nem lehet szétszedni. A burkolókövek felületét felújították – lecsiszolták –, a jelentősen sérült elemeket – az összesnek körülbelül a negyedét – pedig újrafaragták.

Bár az utóbbi napok esős időjárása a munkát némileg zavarta, a kivitelezés végső határidejét – ami augusztus 19. – tartani fogják, sőt, a kivitelező szerint – ha azt az időjárás is megengedi – várhatóan néhány nappal előbb végeznek. A szoborcsoport tagjait augusztus 7-én kívánják a helyszínre szállítani, s felhelyezésüket azon a héten lebonyolítani. Kossuth Lajos szobrának felújításával már teljesen elkészült a művész, a két alsó kompozíció kapcsán végeznek még jelenleg néhány munkafolyamatot.

A talapzatra a város címerével együtt egy új felirat is kerül: „Margó Ede – Pongrácz Szigfrid 1914-ben felavatott alkotását felújíttatta Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. 2018. augusztus 20.” Természetesen a felújítást végző művész nevét is megörökítik majd.

– Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata –


Fotó: Kovács Péter
Debrecen, Püspökladány - Kőtömbök végeláthatatlan sora és Kossuth Lajos felénk magasodó bronzalakja fogadott minket Püspökladányban, Győrfi Lajos szobrászművésznél. Május 7-én szállították el a szoborcsoportot Debrecen főteréről, megnéztük, hogy haladnak a munkálatok. – A szobor két helyen készül...

Fotó: Molnár Péter
Debrecen - A tervek szerint halad a főtéri Kossuth-szobor talapzatának elkészítése – nyilatkozta lapunknak Győrfi Lajos szobrászművész, aki azt is elmondta, hogy a határidő ugyan augusztus 19-e, de ha minden jól megy, már augusztus 7-e környékén befejeződhetnek a munkálatok, és elbonthatják a kordon...