Helyi közélet

2015.09.03. 16:55

Karikatúramúzeum? Mikor?

Debrecen - A Déri Múzeum szerint jó ötlet lenne egy ilyen létesítése, de…

Debrecen - A Déri Múzeum szerint jó ötlet lenne egy ilyen létesítése, de…Legyen karikatúra múzeum Debrecenben! Az egyebek mellett, kiállítások szervezésével foglalkozó Debreceni Tamástól származó javaslatot a Napló Agora internetes fórumán Kövesi Péter ismertette.

Az ötletgazda elmondta, hogy egy ilyen intézmény például méltó emléket állíthatna a közelmúltban elhunyt jeles karikaturistának, Csáth Attilának is. Debreceni Tamás a javaslatot a polgármesteri hivatalban is ismertette, ahol szerinte nem zárkóztak el ettől és az Agorán szintén pozitív fogadtatásban részesült.

Molnár Zsolt Agora-tag szerint remek ötlet! Debreceni Tamás évente több kiállítást szervez a Konzervatórium Galériában. Néhány éve volt egy „karikatúra sarok” is, nagyszerű rajzokat láttunk. A múzeum talán egy kicsit túlzás, de valahol lehetne egy állandó kiállítás. Erre Kövesi Péter azt válaszolta: – Nem biztos, hogy túlzás! Százával voltak, vannak karikaturistáink, rajzok ezrei és szerintem a régi Ludas Matyi rajzain is sokan szórakoznánk! Biztos, hogy a műfaj mai nagyjai, Marabu, Dluhopolszky, Sajdik lelkesen támogatnák. Pallás György szerint a karikatúra „múzeum”, vagy bemutató jó ötlet. Nemcsak rajzok, hanem szövegek is kerülhetnének oda.

Nem sok karikatúrájuk van

Dallos-Nagy Krisztina, a Déri Múzeum sajtóreferense ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy karikatúra alig-alig található a Déri Múzeum gyűjteményében. Komoly probléma, hogy ennek is csak nagyon kis részét tudja most bemutatni a közönségnek a múzeum. Így ha a felvetett ötlet jó és érdekes is, az intézmény jelenleg inkább azon munkálkodik, hogy ennek a páratlan kincsnek minél nagyobb hányadát tegye hozzáférhetővé – olvasható a válaszban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában