Utcai örömzenélésekkel kezdte a 30. tanévét a Rocksuli

Tanévnyitó és beiratkozás a Rocksuliban
Tanévnyitó és beiratkozás a Rocksuliban - © Fotó: Matey István
Debrecen – Kicsik és nagyok a zenetanulás mellett az önkéntességgel is megismerkedhetnek.

A tanév kezdetével sokakban vetődhet fel a kérdés, hogy milyen hasznos időtöltést nyújtson gyermekének a tanórák után. Az idén harmincadik születésnapját ünneplő Rocksuli alapítóját a kezdetekről, a jelenlegi igazgatóját pedig a mindennapokról kérdeztük.

– 1987-ben, Ausztriában találkoztam először a rocksulihoz hasonló intézménnyel. Az akkoriban még csak épülő Mezon-irodába hívtam meg a látogatást követően az osztrák zenészeket, hogy a debreceniek is megismerjék a könnyűzene-oktatás modern irányát – emlékszik vissza Vincze Béla alapító.

Ekkor nyertek először betekintést abba, hogy a rockzenét nem csak garázsban lehet gyakorolni.1988-ban tíz diákkal indult el Debrecenben a rocktanítás gitárral, basszusgitárral és dobbal.

Indul a producerképzés

– Idén már csaknem háromszázhetven beiratkozóra számítunk – tette hozzá Balogh Miklós Péter igazgató.

A harmincéves tradíciónak megfelelően senkit sem utasítunk el a jelentkezők közül.”

Nincs sem alkalmassági, sem felvételi, mindenkit a saját mértékéhez képest oktatnak. A jelentkezés egyetlen kitétele: szeresse a zenét. Nincs merev oktatási rendszer, nyitottak az új szakok meghirdetésére is. A legkedveltebb szakjaik évről évre a gitár, a dob és az ének, de egyre népszerűbb a szaxofon, a népi ének, az ütős és a hangmérnök-képzés is.

rs2Balogh Miklós Péter | Fotó: Matey István

– Idén indul először a zenei producerképzés, mely szintén jól hasznosítható tudást ad a fiataloknak – magyarázza a Rocksuli vezetője. – A hozzánk betérő gyerekek nem csak hangszeren tanulnak. A közösségünknek immár hat éve otthont adó Ifiházban folyamatosan szépülő közösségi tereket üzemeltetünk.

Második otthon

Fontosnak tartják a hasznos időtöltést is, ezért gyakran szerveznek programokat a gyerekeknek. A társasjátékklub, a tanszaki estek mellett évről évre megszervezik a kékedi Rocksuli-táborunkat. Az itt kialakult barátságok, közös élmények nagy családdá kovácsolják össze a tanárokat és a diákokat, s ennek köszönhetően sok itt tanuló fiatal nevezi második otthonának a Rocksulit.

Számunkra az az igazi siker, amikor az innen kikerült zenészek később is zenekarban játszanak”

– mondja az igazgató. Péntekig még hallhatóak a Rocksuli növendékei Debrecen közterein.

A zenészpalánták minden tanév kezdetén „kiköltöznek” a belváros utcáira. A megmozdulás célja a kezdetek óta a Rocksuli népszerűsítése, így az ötnapos utcazenével várhatóan egyre több debreceni fiatal kap kedvet a közösségi zenéléshez.

– Szakál Adrienn –


Debrecen - Hétfőn nyílt meg Debrecen belvárosában a XVI. Más-Hét. A debreceni Rocksuli a hagyományoknak megfelelően ebben az évben is kiköltözik a város köztereire, ahol a diákok és a tanárok közös örömzenéléssel népszerűsítik az idén harmincéves intézményt. Felvételünkön Abuczki Norbert és Minya A...