“Utcai harcot” vívnak az egyetemisták a drogokkal szemben

“Utcai harcot” vívnak az egyetemisták a drogokkal szemben
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A Debreceni Egyetem kortárssegítő hallgatói vesznek részt az új debreceni drogprevenciós és ártalomcsökkentő éjszakai akcióban.

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja képzi ki azokat a kortárssegítő hallgatókat, akik ezentúl már nemcsak az egyetemi bulikon, de a belvárosi éjszakában is figyelnek fiatal kortársaikra. Papp Csaba, a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke egyenesen a drogprevenció új dimenziójaként határozta meg a szeptember 5-én induló bulisegély szolgálatot.

A dizájnerdrogok terjedésével és a szórakozási szokások megváltozásával a város közterületein is megjelent a szerhasználat. A fiatalok ma már nem egy szórakozóhelyen buliznak, hanem egyik helyről a másikra vándorolnak, ezáltal a szerhasználat a közterületeken zajlik.

– A képzett kortárssegítők célja a kockázatos droghasználat megelőzése, illetve a fogyasztás kapcsán felmerülő problémák, ártalmak csökkentése, legyen szó akár kiszáradásról, a fogyasztásból adódó balesetekről, fertőzésekről vagy erőszakos cselekményekről. A program során elért fiataloknak ásványvizet, vitaminokat, óvszert osztanak, szükség esetén elsősegélyt nyújtanak – ismertette a programot Juhász Béla Szilárd, a szakmai koordinációért felelős Lelkierő Egyesület elnöke.

A program 2015. szeptember 5-én, szombat éjszaka veszi kezdetét a Piac utca és a Simonffy utca kereszteződésénél, ahol két pingpongasztalt is felállítanak, ugyanis amíg a fiatalok idejüket hasznosan töltik, kisebb az igényük a szerhasználatra. Az utcai munkát szombat este 10 órától hajnali 3 óráig egy időben minimum 6 fő látja el. A megszólított fiatalok figyelmét arra is felhívják, hogy az Ifjúsági Házban kulturált körülmények között tudnak szórakozni, igénybe vehetik az intézmény közösségi tereit is.

Az első hétvégén a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja által már kiképzett egyetemisták vesznek részt az akcióban, azonban a központ 30 órás intenzív, háromnapos ingyenes kortárssegítő tréninget indít a Debreceni Egyetem hallgatói számára szeptember 18-án, amelyre szeptember 10-én 12 óráig lehet jelentkezni motivációs levél és elérhetőségek elküldésével a demek@unideb.hu címre.

– unideb.hu –