Utazunk, tudja meg a világ, kivéve a tolvajokat

Akt.:
Utazunk, tudja meg a világ, kivéve a tolvajokat
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Vakációzáskor félünk leginkább attól, hogy betörnek, mégis világgá kürtöljük a Facebookon, hogy nyaralunk.

A szallas.hu friss kutatása szerint leggyakrabban az anyósra vagy szomszédra bízzuk a lakást, ha elutazunk. Öt honfitársunkból négy gondolja úgy, hogy nyaralás idején a legnagyobb a betörés esélye, hiszen ilyenkor rajtuk kívül akár több szomszéd is őrizetlenül hagyja otthonát.

A félelmünk lehet a magyarázat arra is, hogy minden második ember fordult már vissza azért az indulást követően, hogy még egyszer leellenőrizze, valóban mindent bezárt-e”

– ismertette a részleteket Mészáros Judit, a felmérést végző utazási portál marketing menedzsere. Nyaralás alkalmával a nagy többség egyébként jobban félti azt, ami eszmei értékkel bír, szemben azokkal a tárgyakkal, melyek ugyan drágák, de pótolhatók. Arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy szabad-e a vakációt világgá kürtölni a közösségi médiában: minden 3. utazó már az üdülés alatt is tudatja, hogy milyen jól érzi magát otthonától távol, ugyancsak egyharmaduk kizárólag nyaralás után teszi közzé kedvenc fotóit, míg a többiek – különösen a férfiak – semmilyen formában nem kommunikálnak az utazásról.

Fénnyel, hanggal, anyóssal

Az üres lakás védelmére megvannak a bevett praktikák. Öt magyarból négy ilyenkor megkér valakit, hogy nézzen rá akár naponta az üres lakásra. Vannak, akik pusztán az otthonmaradó ebre bízzák a házőrzést, míg ötből egy családnál riasztó is van. Ez utóbbihoz képest jelent további biztonságot a kamerarendszer és a távfelügyelet, bár ezt csak elvétve használjuk. Vannak leleményesebb utazók is, akik úgy tesznek, mintha otthon tartózkodna valaki, így például égve hagyják a lámpát, vagy bekapcsolják a rádiót. Előfordulnak fifikásabb megoldások is: többen arról számoltak be, hogy kulcsot adnak anyósnak, más rokonnak vagy a szomszédnak, hogy minden nap gondoskodjon a redőnyök felhúzásáról és leengedéséről, épp úgy, mint amikor otthon van valaki.

Kimondottan betörőriasztó trükköket is megismertünk a felmérésből: akadt például házilag barkácsolt mozgásérzékelős lejátszó, mely kutyaugatást produkál, egy családfő pedig üres befőttesüvegeket hord a bejárati ajtó közelébe, hogy a csörömpöléssel késztesse futásra a betörőt.”

– Az értékek elrejtésére is alkalmaznak trükköket, bár ezt nyilvánvalóan már kevesen osztották meg. Itt a legextrémebb megoldás az otthon tartott készpénz fagyasztóban történő tárolása volt – tette hozzá Mészáros Judit.

A szállás széf nélkül is jó

Bár otthon félősek vagyunk, nyaralás alkalmával háromból ketten nem kérnek széfet a szobájukba, és csak a válaszadók egyötöde fizet inkább többet, de ragaszkodik az értékmegőrzéshez vagy a szobában lévő széfhez.

HBNTöbbet szexelünk, ha nyaralunk (18+)

Nyaralás előtt nem törjük magunkat, hogy formába lendüljünk, azonban így is szeretünk ismerkedni – derült ki egy friss felmérésből.

 


Sokaknak csak álom a nyaralás

A magyarok alig több mint fele engedheti meg magának idén a nyaralást. Ők is főleg belföldre mennek majd, és fejenként, átlagosan nyolcvanezer forintot készülnek elkölteni. Ez derül ki a GFK reprezentatív kutatásából.
hirdetés