Utazik? Változtassa telefonját magyarra fordító szemüveggé!

Utazik? Változtassa telefonját magyarra fordító szemüveggé!
© Fotó: Magánarchívum
Akár az étlap lefordításában is segít a virtuális fordító szemüveg.

A világon eddig csak hét nyelven működött, most megérkezett magyarra is a Google fordító részeként januárban bemutatott technológia: androidos telefonnal vagy iPhone-nal pásztázva angol szavak fölött azok azonnal magyarrá alakulnak a telefon képernyőjén – és fordítva.

Az internetkapcsolat nélkül is működő szolgáltatás a fejlesztők szerint elsősorban utazások alkalmával lesz segítség, amikor táblákat vagy éppen étlapokat lehet a „magyarra fordító szemüvegen” keresztül nézni, de a Magyarországra látogató angolul beszélő turisták is hasznát veszik majd. A Google most először egy toplistát is közzétett arról, milyen szavakat fordítanak magyarra, és magyarról más nyelvekre a leggyak­rabban a világon.

Internetkapcsolat nélkül

A Google fordító alkalmazás részeként január óta használható a technológia, mely a telefon kamerája segítségével, internetkapcsolat nélkül fordít le azonnal szavakat. A korábban Word Lens néven ismert megoldás eleinte angol, francia, német, olasz, portugál, orosz és spanyol nyelveken működött, de mostantól 19 másik nyelvvel együtt magyar–angol és angol–magyar fordításra is képes, de olyan egzotikusnak számító nyelvekről, mint pl. a hindi és a thai is lehet mostantól így angolra fordítani.
Ehhez el kell indítani a Google fordító alkalmazást, egyszer letölteni egy kb. 2 MB nagyságú nyelvi csomagot, és onnantól kezdve internetkapcsolat nélkül is működik az azonnali angol–magyar, magyar–angol fordítás: a fordító alkalmazásban a kamera ikonra kell kattintani, a telefont a lefordítandó nyomtatott szavak fölé húzni, még kattintani sem kell, és a telefon képernyőjén az angol szavak máris átalakulnak magyar szavakká, és fordítva.

35 nyelvre

Ha nem angollal állítaná párba a magyar nyelvet, a Google fordító kamerájával készíthet fotót a lefordítandó részekről, és internetkapcsolat segítségével összesen másik 35 nyelvre tud fordítást kérni.

Szintén újdonság, hogy a Google fordító beszélgetés-­üzemmódja is gyorsabb és gördülékenyebb lett, így kevésbé jó internetkapcsolat esetén is zökkenőmentesen tud tolmácsolni a telefon két különböző nyelvet beszélő ember között. Ez már 32 nyelven működik, köztük magyarul is. Így például a telefonhoz magyarul beszélve a telefon a kiválasztott nyelvre fordítja az elhangzottakat, kiírja és el is mondja a magyarul nem tudó beszélgetőpartnernek az ő nyelvén, és fordítva. Ezek a frissítések napokon belül elérhetőek lesznek Androidon és iOS-en is.

A Google fordítóval világszerte naponta 100 milliárd szót fordítanak le, 90 nyelvre, a fordítások 95 százaléka az USA-n kívülről érkezik. Hat internetezőből egy pedig minden hónapban használja a szolgáltatást.

ÉKN
hirdetés