Utazás a kórházba: tisztázzunk egy nagy félreértést

Utazás a kórházba: tisztázzunk egy nagy félreértést
© Illusztráció: Molnár Péter, archív
Debrecen – Tisztelt Szerkesztőség! Múlt év decembere óta állandó kórházi kezelés alatt állok. Betegtársaimtól tudtam meg, hogy jogosult vagyok útiköltség-térítésre, így kértem utalványt az illetékes kórházi osztálytól. A meglepetés az első hat Derecske-Debrecen, oda-visszaút után ért, amikor még ezer forintot sem kaptam egy-egy személyautóval megtett útért. Olvasói kérdés és a hivatal válasza.

A meglepetés az első hat Derecske-Debrecen, oda-visszaút után ért, amikor még ezer forintot sem kaptam egy-egy személyautóval megtett útért. Kiderült, csak helységnév jelző táblától tábláig fizeti az OEP az útiköltséget. Kérdésem: mégis mit gondolnak? Leteszem a kocsit a Mikepércsi úton, s onnan tömegközlekedési eszközzel, átszállással, vagy taxival teszem meg a Kenézy Kórházig az utat?! Ma rákérdeztem a megyei kormányhivatal ügyintézőjénél, miért van ez így. A válasz ez volt: jogszabály írja elő.

Nem költségtérítés, hanem támogatás

Szerkesztőségünk írásban szintén a kormányhivatalhoz továbbította a kérdést, melyre a Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály vezetője, dr. Kuglerné dr. Kurcsinka Ilona válaszolt:

„Utazási költségtérítés címen a járóbeteg-szakellátásra, fekvőbeteg-gyógyintézetbe, továbbá gyógyászati ellátásra, rehabilitációra beutalt biztosítottat a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény alapján támogatás illeti meg. Ez a támogatás nem egyenértékű a térítéssel, azaz a személygépkocsival közlekedők esetében kilométerenként 21 forint átlagköltséget fizet a kormányhivatal a vonatkozó jogszabályok alapján. Az útvonal hosszának meghatározásánál a legrövidebb távon közlekedő tömegközlekedési eszköz útvonalát kell figyelembe venni, amely a Derecske-Debrecen viszonylatban a 20 km hosszú vasúti útvonalat jelenti. A két település közötti vasúti útvonal hosszának mértéke a MÁV – Start Zrt. által üzemeltetett honlapon is elérhető.”

Bizonyára a kérdező és olvasóink is figyeltek a levél egyik lényeges közlésére: támogatásról van szó, nem pedig az utazási költség teljes megtérítéséről! Érdemes gondolni arra is, hogy a helyi lakos (hiába kerül neki is pénzbe az autózás vagy a buszjegy, villamosjegy stb. amikor a kórházba megy), semmiféle utazási támogatásra nem tarthat igényt. E logika alapján a helyi közlekedéshez a más településen lakókat sem illeti meg támogatás. (A szerk.)