Utánanéztünk, mi okozza a bánki vízgondokat

Akt.:
A Diószegi út felújítása miatt rendszeres vízhiánnyal kell küszködniük a bánkiaknak
A Diószegi út felújítása miatt rendszeres vízhiánnyal kell küszködniük a bánkiaknak - © Fotó: Matey István
Debrecen-Bánk – Néha percekig csak csöpög a vízcsap, vagy igen alacsony a nyomás, de az is előfordul, hogy egy gyógyszer bevételét is későbbre kell halasztani.

Egyes ingatlanokban csak nyomáscsökkenést vettek észre, s azt a nyári időszakra jellemző nagyobb vízfogyasztás és a kerti medencék feltöltésének számlájára írták, mint például a helyi Tóth Melinda. Mások viszont, köztük Kovács Csaba is tapasztalta, hogy – igaz, nem tovább, mint negyed óra, de – csak cseppekben adott vizet a csap.

– Szomjan szerencsére nem maradtunk, bár előfordult, hogy nem tudtam bevenni a gyógyszeremet – mondta Kovács Csaba, s hozzátette, többen tapasztalták ezt az utóbbi időben, s volt, aki bejelentést is tett a Debreceni Vízmű Zrt-nél. Persze, olyan bánki is akadt, aki ebből semmit nem vett észre, hiszen fúrt kúttal is rendelkezik, ezért éppen áthidalta a kérdéses, vízmentes perceket.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Locsolják az utat

Sokan az okokat is tudni vélik. Három hete, ahogy a Diószegi út építése halad Bánk felé, napi szinten többször nincs ivóvíz-szolgáltatás – írta Nagy Imre olvasónk. Megtudta, hogy az útalapot folyamatosan locsolják egy tűzcsapról, tehát valószínűleg ott kereshető a megoldás.

Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója megerősítette, hogy hétfőn érkezett egy víznyomással kapcsolatos panasz Bánkról, amit valóban összefüggésbe hoztak az útépítéssel.

– Ténylegesen a bánki út felújítása okán érzékelhető a probléma, ugyanis a kivitelezővel szerződést kötöttünk, amelyben naponta négyszer 1,5 köbméternyi térfogatú tartály feltöltésére kért lehetőséget a tűzcsapról. Mivel a bánki szakaszon 110 milliméter átmérőjű a vízvezeték, ezért okozhatott a nagyobb mennyiségű vízvétel nyomásproblémát – mondta Ányos József. Hozzátette, a kivitelezővel egyeztetve módosítanak a vízvételi ponton: egy olyan, Debrecenhez közelebbi tűzcsapot jelölnek ki, amelyet már a városi hálózat is táplál. Természetesen, a kért vizet a kivitelező fizeti, nem a bánki lakosok.

HBN-BB


Miért ivóvízzel?

Miért kell pazarolni az ivóvizet útlocsolásra? – kérdezi bánki olvasónk. Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója kifejtette, hogy napjainkban a víz „előállítási” költsége akkor is felmerül, ha nincs emberi fogyasztás. Tehát, ha Debrecenben létrehoznának a meglévő ezer kilométeres ivóvíz-hálózat mellett egy másikat, ám alacsonyabb színvonalút öntözésre, annak költsége is közel 80 százaléka lenne az emberi fogyasztásra alkalmasénak. A kivitelező nem vállal plusz költséget és feladatot, beláthatatlan időt azzal, hogy fúr egy kutat, esetleg „bekéredzkedik” egy magáningatlanba kútvízért.

Címkék: , ,