Utalták a fizetést, csak valamivel kevesebbet

Hajdú-Bihar – A munkaügyi központ eddig minden esetben átutalta a társaságnak a bérköltséget.

A pénz megérkezett, de valamivel kevesebbet kaptak a Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat (HVT) közfoglalkoztatottjai, mint amennyi járt volna – erről az egyik érintett olvasónk számolt be lapunknak.

Mint arról korábban hírt adtunk, a januári fizetést nem utalták a szerződésben foglalt időpontig, február 10-ig a társaság 570 alkalmazottja számára, ami azért okozott riadalmat többek között Egyeken, Polgáron, Újtikoson, Tiszagyulaházán és Újszentmargitán, mert sok családban ez az egyetlen bevétel egész hónapban.

– Február 14-én kapott fizetést az élettársam, az 50 ezer 631 forint helyett azonban csak 48 ezer 158 forintot utaltak. Azt mondták neki, hogy a különbözet a márciusi fizetéssel együtt érkezik majd – panaszolta lapunknak az olvasó, aki hozzátette: a munkavezetői pótlékot azonban továbbra sem utalták át, pedig ebben a munkakörben dolgozik a párja.

Kerestük az ügyben a HVT elnökét, szerettük volna ugyanis megtudni, hogy miért kaptak kevesebb bért az alkalmazottak, és miért nem érkezett meg a munkavezetők a pótléka. Kemény István – aki társadalmi munkában végzi feladatát – azt mondta, minden dolgozójuk hozzájutott a törvényben előírt pénzhez. Ennél többet ezúttal nem tudott mondani. Január 11-én a fizetések csúszását lapunknak azzal indokolta, hogy az új törvényekhez kellett igazítani a béreket, ennek átvezetése késett.

Időben utaltak

Időközben megérkezett a válasz azokra a kérdésekre, amelyeket a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának címeztünk. Dr. Mező Barna azt írta, a hivatal a „bérezés elmaradását illetően” nem rendelkezik információkkal. Érdeklődésünkre azonban az igazgató kifejtette: a társulat téli közfoglalkoztatási programjának elindításához novemberben 43,9 millió forint előleget utaltak át. Az ügymenetről szólva azt mondta, hogy a közfoglalkoztatási bérköltséget a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig igényelheti a társaság. A munkaügyi központ ezt követően felülvizsgálja a bérköltség elszámolását, és a hónap utolsó napjáig utalja a pénzt. Dr. Mező Barna közölte: ez eddig minden esetben így történt.

HBN