Út a népműveléstől az andragógiáig

Akt.:
Út a népműveléstől az andragógiáig
Út a népműveléstől az andragógiáig - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Tudományos konferenciát és szakmai találkozót rendeztek az andragógia debreceni iskolateremtői előtt tisztelegve 2014. június 26-27-én a cívisvárosban.

A Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézete szervezésében, 2006 óta kétévente találkozik a hazai a felnőttképzés és közművelődés szakembergárdája Debrecenben a Durkó Mátyás Emlékkonferencián. Durkó Mátyás kezdett először egyetemi szinten tanítani a népművelésről 1956-ban, az ő munkájának köszönhetően jöhetett létre az első Felnőttnevelési és Közművelődési Tanszék a Kossuth egyetemen. Az idei konferencián Rubovszky Kálmán előtt is tiszteleg a szakma: neki köszönhető, hogy a rendszerváltás után létrejöhetett Debrecenben a művelődési és felnőttképzési menedzser, majd a művelődésszervező szak – és Rubovszky indította el a Debreceni Egyetemen a mai napig működő filmklubokat is.

A kétnapos konferencián plenáris előadások és több mint hetven szekcióelőadás tárgyalja a felnőttképzés és közművelődés aktuális kihívásait, egyben lehetőséget teremtve az egyetemistáknak, doktoranduszoknak is a bemutatkozásra. A hallgatói előadások olyan érdekes kérdéseket érintenek, mint a nyári fesztiválok szórakoztatáson kívüli többlettartalmai, a hazai nyelvoktatási programok lehetőségei vagy a társadalmi mobilitással összekapcsolódó munkaerő-piaci problémák. Idén nemcsak a mester- és doktori képzésben részt vevő fiatalok, de az alapképzésben már kutatással foglalkozó hallgatók is bekapcsolódtak a konferencia szakmai programjába – mutatott rá Juhász Erika, az Andragógia Tanszék vezetője a Durkó-konferencia témáira.

A rendezvényen átadták a 2006-ban alapított Durkó-emlékérmet, amit a felnőttnevelés és közművelődés területén kiemelkedően jeles személyiségek érdemelhetnek ki. 2014-ben a Durkó-emlékéremmel Horváth Margitot, a szombathelyi tanárképző főiskola (Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ) népművelő szakjának alapítóját tüntették ki, aki több mint 30 éven keresztül volt a képzés vezetője az intézményben.

– Debreceni Egyetem –