Urándúsításról beszélt Ahmedinedzsád

Irán már megkezdte az eddiginél dúsabb 20 százalékos urán előállítását – állította az iszlám forradalom 31-ik évfordulóján elmondott ünnepi beszédében csütörtökön Mahmúd Ahmedinedzsád, iráni elnök.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szintén csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentuma szerint azonban ez még nem történt meg, de a perzsa állam néhány napon belül megkezdheti az urándúsítást.

Teherán már a hét elején tájékoztatta az IAEA-t, hogy gyógyászati célú kutatóreaktorához szüksége van az eddigi, 3,5 százalékosnál dúsabb uránra. Mivel a külföldön dúsított urán Iránba szállításáról nem sikerült megállapodni a nagyhatalmakkal, ezért ők maguk fokozzák a dúsítást.

A szakértők szerint, ha az Iszlám Köztársaság képes 20 százalékos uránt előállítani, akkor képes lehet az atomfegyverek gyártásához szükséges 93 százalékos urán készítésére is. Ahmedinedzsád azonban az iszlám forradalom évfordulóján elmondott beszédében továbbra is tagadta, hogy nukleáris fegyvereket akarnának gyártani.

“Megvan a képességünk arra, hogy több mint 20 százalékos uránt gyártsunk, vagy akár több mint 80 százalékosat, de nincs rá szükségünk, ezért nem tesszük.” – mondta az iráni elnök, és hangsúlyozta, hogy nincs titkolnivalójuk. “Tudniuk kell, hogy nemzetünk van annyira bátor, hogy ha atombombát akar gyártani, akkor azt nyíltan bejelenti és megépíti. Nem félünk tőlük. Ha azt mondjuk, hogy nem gyártunk bombát, az azt jelenti, hogy azért nem tesszük, mert nem hiszünk benne” – szögezte le Ahmedinedzsád.

Címkék: , ,