Unokás csalók

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: cnbc.com
A magyar mindig is ügyes, találékony nép volt, egy-egy jó ötletért sosem ment a szomszédba. Valószínűleg már az is hazai találmánynak számított, amikor még csupán azzal az ürüggyel csöngettek be idős, egyedül élő emberekhez, hogy a gáz-, a víz-, esetleg az elektromos művektől jöttek órát ellenőrizni. Kenyeres Ilona írása.

Később a kör már bővült, „bevonták” az önkormányzatot is a működési területükbe, sőt időnként nem átallották rendőrnek kiadni magukat, csakhogy átverhessék és pénzt csalhassanak ki, pontosabban rabolhassanak el a jóhiszemű idős emberektől. És akkor még nem is szóltunk a sokszor hitelfelvételre is kényszerítő, termékbemutatós csalásokról, mely új formát öltve újabban már „házhoz megy”, azaz nem az időseknek kell elmenniük a bemutatóra, hanem igen gálánsan házhoz viszik az átverést.

A legújabb trükk azonban minden eddigit felülmúl. Általában a szokásos előtanulmányok – önkormányzattól, szolgáltatóktól jöttünk, stb., esetleg előzetes telefonos bejelentkezés– után felmérik a terepet, s megállapítják, melyik idős embertől várhatnak el nagyobb összeget, ezután következik a lerohanás. Általában a késő esti, vagy éjszakai órákban felhívják a célszemélyt, s közlik vele, hogy az unokája balesetet szenvedett, vagy okozott, ám bizonyos összeg fejében ők el tudják intézni, hogy ne legyen az ügynek komolyabb következménye. Egyes esetekben azzal is megelégedtek, hogy készpénz helyett az otthon található ékszereket adja át az álmából felébresztett, megrémült, hirtelen gondolkodni sem tudó idős ember. Néhány esetben pedig egyenesen odáig merészkedtek, hogy magának az unokának a hangját próbálták utánozni a telefonban, pénzért könyörögve.

Kétségtelenül igen alapos munkát igényeltek ezek az átverések, hiszen azon túl, hogy felmérték az anyagi helyzetét, még azt is ki kellett deríteni, hány év körüli, s milyen nemű unokája van a sértettnek, akinek a nevében majd átverhetik. Az is elgondolkodtató, hogy bár voltak sikertelen próbálkozások, az esetek nagy részében lépre mentek az idős emberek. Elhitték a mesét, és fizettek, méghozzá nem is keveset. A leginkább elszomorító azért mégis csak az, hogy hazánkban az idősek kirablására szakosodott bűnbandák aljas, átverési eszközeinek tárháza szinte kifogyhatatlan.

– Kenyeres Ilona –