Unokáink is inni fogják

Akt.:
Unokáink is inni fogják
© Illusztráció: Getty Images
Mostanság egyre több állatról derül ki, hogy értelmesebb. Egyelőre még nem az embernél, de önmagánál mindenképpen. Tehát jogosan merül fel a kérdés. Mármint az, hogy ezek fényében mi teszi mégis az embert emberré. T. Szűcs József írása.

Mi az a specifikus adottság, amellyel még a legértelmesebb természeti lény sem rendelkezik.

Azt régóta tudjuk az idevonatkozó kísérletekből, hogy gondolkodni, kommunikálni, számolni tudnak. (Mármint az állatok.) Azt is tudjuk ezekből a tesztekből, hogy átverni sem olyan könnyű őket, amikor ellenőrizni akarják, hogy véletlenül vagy tudatosan jöttek-e rá a megoldandó feladatuk megoldására. Diákkoromban olyasmiket tanultunk, hogy az embert a munka, a szerszámkészítés és tudatos használata emelte ki az állatvilágból. Lehet, hogy akkor így is volt, elvégre régen voltam diák. Ám azóta számtalan dokumentumfilmben láthattuk, amint egy majom ráérősen, merthogy éppen munkaidőben van, vagyis a kenyerét keresi, elsétál a legközelebbi kőlelőhelyhez, s kiválasztja a legmegfelelőbb darabot. A hajítóbotot, amellyel a kókuszdiót leveri a fáról, már korábban félretette. Rövidre fogva, nemcsak leszedi magának a kókuszdiót, de ügyesebben töri is fel, mint például szerény magam. Igaz, én életemben egyetlenegyszer próbálkoztam meg vele. Ő pedig, akár mindennap gyakorolva tökéletesítheti tudását. S egyre több emberi cselekvésről derül ki, hogy valahol akad egy olyan állatfaj, amely nemcsak képes ugyanazt végrehajtani, de még jobban is csinálja, mint mi.

Eleddig egyetlen dolgot nem láttam még a legintelligensebb nem embertől sem. Mégpedig sört főzni. Pedig az ember szinte a kezdetektől fogva fogyasztja a nyári kánikulák idején különösen humánus italfajtát. Igaz, a sörünket ősidők óta erjesztő baktériumok is élőlények, de intelligencia szempontjából csak lepipáljuk őket. Merthogy palackozni vagy dobozba tölteni már bizonyosan nem képesek. A sör alighanem már a legkorábbi civilizációk előtt emberré tett bennünket. Abban a pillanatban ahogyan az első erre alkalmas magok, először bizonyára véletlenül, kezdtek átalakulni, s folyékony kenyérré válni. Közvetett bizonyíték az ember emberré válásának folyamatára, hogy a sörital szakszerű előállításának folyamatát utánoznia eddig alighanem egyetlen állatnak sem sikerült. Ugyanakkor például tömény szesz esetében már korántsem ilyen egyértelmű a képlet. Megfigyelték ugyanis, hogy egyes állatcsoportok szándékosan hagyták a gyümölcsöt több mint cefrévé erjedni, s ezt követően nem táplálkozni, hanem berúgni jártak oda. Amelyhez az ottani és itteni nagy melegben nem is kell sok semmilyen szesz szerű terményből. Még egy elefántnak sem, pedig ő már csak méreteinél fogva bizonyára jobban bírja, mint például én, amikor még fogyasztottam alkoholt.

Minden érdek nélkül, elfogulatlanul állíthatom tehát, hogy szerény következtetéseim alapján nem más, mint a sör tett bennünket emberré. S amíg mértékkel fogyasztjuk, s ha csak ezen a jó ízű itókán múlik, s nem egyéb cselekedeteinken, még nagyon sokáig azok is maradhatunk.

– T. Szűcs József –