Helyi közélet

2013.08.01. 16:14

Ismerik és szeretik nemzeti madarunkat

Tiszagyulaháza - Gólyafesztiválra vártak hagyományteremtő céllal a településen július 27-én.

Tiszagyulaháza - Gólyafesztiválra vártak hagyományteremtő céllal a településen július 27-én.

2011 nyarán a helyi képviselő-testület elhatározta, hogy a földterület megvásárlásával közösségi teret valósít meg a Tiszagyulaházáért Alapítvánnyal együtt ezen a rendezvénytéren - fogalmazott Mikó Zoltán polgármester ismertetve a "Gólyatér" megvalósulásának történetét. - 2012- ben két sikeres pályázat tette lehetővé, hogy az önkormányzat és az alapítvány vágya megvalósulhasson. Az egyik pályázat keretében 15 millió forinttal támogatták a terület rendezését, kiépítését. A Gólyafesztivál megszervezésére 1.5 millió forint támogatást nyert település.

Kedves madár

Petőfi Sándor A gólya című verséből vett idézettel köszöntötte a rendezvényre érkezőket dr. Rácz András környezet – és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár az I. Tiszagyulaházai Gólyafesztiválon. Megnyitó beszédében kiemelte, hogy nemcsak az épített környezetre, hanem a természetre és a természet védelmére is jobban oda kell figyelni. Az ipari fejlődés következményeként Nyugat-Európában már nagyon kevés gólya található. Örömteli, hogy Magyarországon, s Tiszagyulaházán is, ebben az évben növekedett a gólyafészkek és -fiókák száma. Mindez a helyi polgárok odafigyelésének érdeme, a madárbarát fészkek kialakítása a villanyoszlopokon több intézmény összefogásával valósult meg. Reményét fejezte ki, hogy a fesztivál a hagyományőrzés keretén belül a szemléletformálást, a magyarok ősi barátságát védelmezi a gólyák tekintetében.

Hogyan néz ki a közösségi tér?

Szalonnasütő-helyek, padok, asztalok, ivókút, billenős tetejű szeméttároló, színpad és a csatornán átvezető híd övezik teret, a szalonnasütők kivételével minden eszköz fából van. Térburkolóval van borítva a színpadi rész és sétálórész halad keresztül a téren. Karám jellegű kerítéssel és fagyal sövénnyel van elválasztva a Kossuth utcától.

- A 105 éves településen az emberek együtt élnek a gólyákkal, ismerik és szeretik nemzeti madarunkat, amely egyben a település címermadara is. Jelenleg 25 fészek lakott, mindegyikben négy fióka nevelődik. Szeretnénk a gólyás települések közé tartozni - emelte ki a polgármester. Hozzátette, később a Nemzetközi Gólyás Települések Találkozóin részt venni, hozzájuk csatlakozni, addig is az önkormányzat az ősz folyamán újabb gólyafészek-tartókat helyez az oszlopokra. Ehhez a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatójától, Szilágyi Gábortól minden segítséget megkapnak.

Lakatfal

A rendezvényen aznap lakatfalat is állítottak, ami a szerelem és a szeretet jelképe - mondta a polgármester.

- A magyar népmese szerint a gólya nagy szerepet játszik a gyermekáldásban és a szerelemben. A legforróbb szerelem is szeretetté válik egy idő után, településvezetőként is fontosnak tartom, hogy szeressék és tiszteljék egymást az emberek. Vigyázzanak a környezetünkre, egymásra, természeti értékeinkre.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában