Ünnepelnek az Agórában

A tűz, mely nem éget
A tűz, mely nem éget - © Fotó: Agóra
Debrecen – Négy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Debrecenben az Agóra Tudományos Élményközpont, mely azóta a régió meghatározó intézményévé vált. Programjaikon eddig összesen több mint 150 ezren vettek részt.

Az Agórába az ország minden tájáról, sőt külföldről is egyre gyakrabban érkeznek csoportok és egyéni látogatók. Növekszik kitelepüléseik száma. Iskolai programokra, nagyobb rendezvényekre vitték már el kísérleti bemutatóikat, mobil digitális planetáriumukat és néhány interaktív eszközüket.

A tavaly megnyílt, népszerű VR-bázis eszközein kívül 2018-ban került az interaktív térbe például az örvények fizikáját bemutató víztornádó, az ingamozgást demonstráló fényinga, a gördülő test energiáit izgalmasan szemléltető golyómasina, a tükörrajzoló, a végtelen tükör és a földrengés-szimulátor.

Az Agóra negyedik szülinapját szombaton ünneplik, amikor egyebek mellett kiderül mi lehet a titka a Bermuda-háromszögnek, hogyan lehet kék, zöld vagy vérnarancs színű a tűz és meddig „élhet” egy csillag.

HBN