Ünnepeljünk, aztán meló!

Ünnepeljünk, aztán meló!
© Fotó: Derencsényi István
Negyvennégy év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon jövőre a magyar labdarúgó-válogatott, miután vasárnap Norvégiát legyőzve kiharcolta a franciaországi Eb-részvételt. Eufóriában van a haza, mindenki a piros-fehér-zöld gárda sikere fölött örvend, érthetően. Tamás Nándor írása.

A fanfárok hangjai közepette azért a józanabbak azt sem felejtik megemlíteni, hogy a 24 csapatosra felduzzasztott kontinensviadalra való kijutás még nem fedi el labdarúgásunk bajait, a gyakran feltűnő szakmai nihilt az utánpótlásnevelés terén, kupacsapataink korai elhullását a nemzetközi porondon és a sokszor nézhetetlen bajnokikat. Azt mondják, a kijutással nem változott semmi.

Dehogynem! Magyar futballistákat ünnepel a közvélemény, erre mikor is volt példa legutóbb? Hétfőn a lányommal a suliba indulás előtt a válogatottról beszélgetünk – ez is mutatja: gyerekek tízezrei csodálkozhatnak rá a focinkra, s hogy lehet Király Gabiéknak is szurkolni egy világversenyen, nem csupán Pirlóéknak, Mülleréknek vagy Rooneyéknak.

A károgóknak („minek megyünk ki, pofozógépnek?”) tanulniuk kell még értékelni a sikert, ahogyan például Dzsudzsinak is, hogy ne a sértődöttség süssön a szavaiból ilyenkor.

Most ünnepeljünk egy kicsit, aztán jöhet a meló, mert az Eb-ig még jobbá kell válnunk: a csapatnak és nekünk, futballbolondoknak is.

– Tamás Nándor –Sporthírek


hirdetés