Ünnep a hajdúk letelepítése alkalmából

Városnap Hajdúböszörményben
Városnap Hajdúböszörményben - © Fotó: Matey István
Hajdúböszörmény – Kiállítással, kulturális fesztivállal startolt, ünnepi üléssel zárt a városnap.

Szeptember 10. és 14. között rendezték meg a hajdúváros városnapi programjait. Bocskai és Báthory szobrának megkoszorúzása mellett a város közössége tiszteletét tette a testvérvárosok előtt is, akiknek küldöttei ellátogattak a főtéren kialakított testvérvárosi sétányra. Futóversenyt, eurorégiós kulturális fesztivált és kenyérünnepet is szenteltek a hajdúletelepítés ünnepének, emellett megtartották az augusztusban elmaradt tűzijátékot is.

Kitüntetések átadása

Vasárnap a Kálvin térről a Bakator népzenei együttes vezetésével vonultak át a helyi közösségek az ünnepi képviselő-testületi ülésre a Bocskai térre, ahol átadták a városi kitüntetéseket és polgármesteri elismerő okleveleket. Dr. Kövér György kapott idén díszpolgári kitüntetést. Este Péter Bence zongoraművész koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők a művelődési központban.

Hétfőn történelmi konferenciával folytatódik a megemlékezés a városházán A Hajdúkerület büntetőbíráskodásától a kádári megtorlásokig címmel. A konferenciát időszaki történelmi kiállítás követi korabeli képek vetítésével, amit a Hajdúsági Múzeumban lehet megtekinteni.

HBN​