Uniós program a foglalkoztatásért

Az uniós foglalkoztatási és tanácsadó iroda tavaly áprilisában kezdte meg tevékenységét Tiszaújvárosban – tudtuk meg Kulcsár Alberttől, a Tiszaújvárosi mecénás Közalapítvány kuratóriumának elnökétől.

„A döntően hátrányos helyzetű emberek elhelyezkedését segíti elő az iroda és az általa vezényelt program – magyarázta az elnök. – A fő támogató az uniós támogatást élvező Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP), a közvetítő pedig a Tiszaújvárosi Mecénás Közalapítvány.”

A projekt célja, a hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci integrációja, foglalkoztathatóságuk javítása, a munkaerő-piacra való visszajuttatásuk. Ennek érdekében személyre szabott szolgáltatást nyújtunk. A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a projektbe 800 személytt vonunk be, nagyjából egyforma arányban alacsony iskolai végzettségűeket, illetve elavult,  vagy nem piacképes szakképzettséggel rendelkező munkanélküli embereket. A felafdat, hogy 240 személyt legalább 3 hónapig munkába kell helyezni. További 300 főt pedig személyiség fejlesztő tréningben részesíteni.” 

A környékről jönnek 

A munkanélküliek többsége nyolc általános, valamint szakmunkás végzettségű. A városban a regisztrált munkanélküliek magasabb végzettségűek, mint a térség többi településén. Alexa Mariann a cég szakmai vezetője elmondta, hogy a programban résztvevők ötöde roma származású és nagyjából egyenlő arányban vannak jelen a férfiak és a nők.

Lakóhely tekintetében a tiszaújvárosiak kisebb hányadban szerepelnek a programban. Inkább a környező falvakból, településekből vannak jelentkezők. Foglalkozunk még pld. főállású anyákkal, akik szívesen dolgoznának, vagy GYES-en lévő kismamákkal is. Van a munkanélkülieknek egy olyan csoportja is akik már nem jogosultak a munkanélküli járadékra, és szociális segélyben részesülnek.”

A segély összege kevesebb mint a munkanélküli járadék: 17 290 forint. Ebből a pénzből még egy egyedülálló sem tud megélni. Tehát ezért még inkább rászorulnak, hogy minél hamarabb keressenek nekik állást.  

Alacsony iskolázottság 

Nagyon nehéz a csak általános iskolai végzettséggel rendelkezőket elhelyezni, mivel a munkáltatók általában szakképzettséggel rendelkezőket keresnek felvételre. Akár betanított munkaerőként is – mondta Rajna Sándorné munkaerőelhelyezési tanácsadó. Az ügyfélkör rendkívül vegyes. Túlnyomó részt alacsony iskolai végzettségűek, de akadnak szakközépiskolai vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők is. A programban résztvevők aránya jól mutatja, hogy a segítségre nagy az igény és a lelkes munkatársak szép sikerekről számolhatnak be.”   

Sz.B.

 

Viszonylagos a kedvező helyzet

A megye gazdasági és foglalkoztatási helyzetét sok szempontból elemezték és vizsgálták. Többször megállapították, hogy nagymértékben rányomta negatív bélyegét a munkahelyek folyamatos csökkenése, valamint a be nem indult munkahely teremtési és beruházási folyamatok. A megye egyértelműen az ország egyik leghátrányosabb térségei közé tartozik.

Tiszaújváros képviselő-testülete minden évben áttekinti, a város munkaerő-piaci helyzetét. Az adatok szerint a város munkaerő-megtartó képessége kiemelkedő, a legjobb a megyében. Ez köszönhető a város nagy múltú ipari termelésének, valamint a beinduló beruházásoknak. Lehet, hogy Tiszaújváros helyzete a legjobb a térségben, de sajnos ez még most sem kielégítő.