Uniós oltalom alatt a Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény

Akt.:
Uniós oltalom alatt a Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
Budapest, 2012. július 6., péntek (MTI) – Az Európai Bizottság július 3-án bejegyezte a “Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény” elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

 

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Bizottság jelenleg több mint 1.000 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül – a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt – öt fűszerpaprika szerepel.

A nyilvántartás egyik előnye, hogy védelmet biztosít az elnevezés használatával való visszaélések ellen, mivel a termék előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott területen, az ott szereplő kritériumok alapján történhet. A másik előny az uniós szimbólum használatában rejlik, amely beazonosíthatóvá és az európai köztudatban is a legmagasabb minőségű termékek közé emeli ezt a magyar terméket. Ez utóbbi, azaz a szimbólum jelenléte ugyanis valamennyi európai fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a termék sajátos jellege annak földrajzi származásából fakad, ezáltal az nagyobb bizalmat élvez.

A bejegyzés napjától kezdődően valamennyi Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény elnevezéssel forgalomba hozott termék címkéjén – összhangban a termékre vonatkozó leírással – meg kell jelennie az “oltalom alatt álló eredetmegjelölés” megjelölésnek és a vonatkozó uniós szimbólumnak.

A bejegyzés eredményeként az uniós nyilvántartás immár tizenegy magyar földrajzi árujelzőt tartalmaz. A Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény mellett a Szegedi (téli)szalámi, a Budapesti téliszalámi, a Csabai kolbász/Csabai vastagkolbász és Gyulai kolbász/Gyulai pároskolbász, valamint a Hajdúsági torma, a Makói (vörös)hagyma, a Gönci kajszibarack, a Szegedi paprika, a Magyar szürkemarha hús és az Alföldi kamillavirágzat szerepel a nyilvántartásban.

Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. a hagyományos kalocsai tájkörzetben a fűszerpaprika feldolgozás és a forgalmazás legrégebbi képviselője. A jogelődök története az 1930-as évekre vezethető vissza. A táraság saját adatai szerint a fűszerpaprika piac koncentrálódott, a társaság Magyarországon piacvezető, a hazai termés mintegy 40 százalékos részesedésével.

A részvénytársaság a világ fűszerpaprika termelésének 2-3 százalékát, a világ exportjának 4-5 százalékát adja. A termelés mintegy 70-80 százalékát a fűszerpaprika termeltetése, feldolgozása és forgalmazása adja. Éves szinten 2.000–1.500 tonna fűszerpaprika őrleményt, 1.200 tonna konzervet, 350-400 tonna szárítmányt, illetve ételízesítőt, fűszerkeveréket dolgoz fel és forgalmaz. Emellett fűszerpaprika vetőmagot állít elő, melyből a nyersanyag termelő partnerei részére a minőségi vetőmagot biztosítja.

Konzervgyártási tevékenysége alapvetően savanyúság konzervek (csemege uborka, vegyes savanyúságok, alma-, és cseresznyepaprika) előállítása, kisebb volumenben gyümölcskonzervek (meggy, szilva) gyártása. Saját előállítású fűszerek (szemes, leveles, por alakú), szárítmányok, csíracsökkentését végzi, továbbá hazai és külföldi vállalkozások részére nyújt ilyen szolgáltatást.

 

 

gcv \ egr \ kho

 

MTI