Uniós közvetlen támogatást nem kaphat

Budapest – A mezőgazdasági kibocsátás mintegy tizenhárom százalékát a baromfiágazat adja.

A magyar mezőgazdasági kibocsátás mintegy 13 százalékát a baromfiágazat adja – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Magyar tulajdonban

Czerván György a Baromfi Világnap magyar eseményén felidézte, hogy a mezőgazdaság tavalyi kibocsátása folyó áron számítva 2410 milliárd forint volt, magasabb az előző évinél. A magyar baromfiágazat exportorientált szektor, az egy főre vetített baromfikivitelben – 21 kilogramm – Magyarországot csak Hollandia és Belgium előzi meg az Európai Unióban. Az ágazat 60 ezer embernek ad munkát, a mezőgazdasági ágazatok közül ennek a legmagasabb szintű az integrációja, és csaknem száz százalékban magyar tulajdonban van – közölte.

Lépésről-lépésre

Hangsúlyozta, hogy az unió közös agrárpolitikája a laza piacszabályozású ágazatok közé sorolja a baromfiszektort, ami azt jelenti, hogy uniós közvetlen támogatást nem kaphat az ágazat. Ezért az agrárkormányzat csak a magyar költségvetési forrásokból tud az ágazat számára támogatást biztosítani. Az agrártárca jelentősen megemelte a baromfiágazatnak járó állatjóléti támogatás összegét. Ez az összeg 2010-ben 4 milliárd forint volt, a múlt évben már 8 milliárd forintot tett ki. Ezt az FM további egymilliárd forinttal növelte meg, majd az orosz embargó hatásainak csökkentésére újabb 0,5 milliárd forintot kapott az ágazat. Így a teljes múlt évi támogatása 9,5 milliárd forint volt.

HBN
hirdetés