Uniós csúcs kezdődött Brüsszelben

Csütörtök délelőtt megkezdődött az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek egynapos csúcstalálkozója Brüsszelben.

A megbeszélések középpontjában továbbra is a nemzetközi pénzügyi válság, illetve annak következményei állnak. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

A találkozón résztvevő országok megpróbálnak egyezségre jutni arról, hogyan lehet fokozni a gazdaságpolitikai együttműködést a tagállamok között, illetve hogyan lehet elérni, hogy az egyes országok ne térjenek el a szigorú költségvetési céloktól. Cél, hogy Görögország ne “fertőzhesse” tovább a többi uniós államot. Ezzel kapcsolatban korábban Nicolas Sarkozy francia elnök úgy nyilatkozott, hogy létrehozhatnának egy új uniós intézményt is, amely a feladata szorosabb együttműködés koordinálása lenne.

Tárgyalnak majd közösség hosszú távú gazdaságpolitikai stratégiájáról. Az EU2020 nevű, a következő 10 évre vonatkozó versenyképességi és növekedési program elfogadása egyértelmű pozitív üzenet lehetne a piacok számára. A tagállamok vezetői szankciókat is megfogalmaznának, amely büntetné túlköltekezést. Döntenének arról is, hogy ezentúl ne az adófizetők, hanem a bakok – banki adó formájában – fizessék az olyan mentőcsomagokat, mint amelyet Görögország kapott.

Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli

Bár nincs hivatalosan a témák között, de várhatóan szóba kerül a spanyol válság is, miután a madridi kormány a héten bejelentette, hogy a spanyol bankok egyre nehezebben kapnak hitelt a külföldi pénzintézetektől. Az ibériai ország vezetése ennek ellenére tagadta, hogy tárgyalásokat folytatna a Nemzetközi valutaalappal egy esetleges mentőcsomagról.

Az unió elnöke, Herman Van Rompuy szerint a további válságok elkerüléséhez előbb utóbb szükség lesz az uniós államháztartási szabályok módosítására – a tagországok pénzügyminiszterei már készítik az ezzel kapcsolatos terveket -, illetve fontos, hogy hosszútávon kezeljék az egyes országok szerkezeti problémáit.

A gazdasági kérdéseken kívül a brüsszeli csúcstalálkozón várhatóan döntenek majd arról is, hogy Izland megkezdheti az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Téma lesz Észtország euró övezeti tagsága és az Irán elleni nemzetközi szankciók is.

A csúcson Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. A kormányfő késő délután sajtótájékoztatót tart Brüsszelben.

– Független Hírügynökség –