idősebbek is elkezdhették

2020.02.23. 20:23

Ingyen járhatnak edzőterembe egy finn kisváros 65 év feletti lakói

A program az idősek egészsége mellett a társadalombiztosítás miatt is fontos.

Forrás: Shutterstock

Kurikka, a 21 ezer lakosú finn kisváros eddig leginkább dinamikusan fejlődő mezőgazdaságáról, valamint bútorgyártásáról volt híres. Amióta azonban a település 65 év feletti lakosai ingyen járhatnak edzőterembe, már a sportról is – írja a csupasport.hu.

A derék finn városvezető asszony, mint mondja, hosszú távon fektet be: minél tovább egészségesebb valaki, annál később kell a társadalombiztosítónak költenie rá.

Ingyen van, nekem ez a legfontosabb. Hetente egyszer, szerda reggel jövök ide kerékpáron. Akik idejárnak, új ismeretségre tesznek szert, és nem érzik magukat nagyon magányosnak

– mondja egy úr, aki láthatóan élvezi, hogy térítésmentesen használhatja a város edzőtermét, miközben jó társaságra is lelt.

A kezdeményezés nemcsak az ismerkedési lehetőség miatt népszerű, hanem mert az idős emberek nagyon könnyen tudják használni az edzőtermi felszereléseket.

Aki beiratkozik, kap egy karkötőt, és ha hozzáérinti egy táblagép képernyőjéhez, az rögtön megmutatja, milyen gyakorlatokat végezzen el. A karkötő ugyanis személyre szabott edzésprogramot aktivál, amelyet kifejezetten idősebbeknek fejlesztettek ki.

A megelőző program bevezetése előtt nagyon sokat beszélgettünk a kollégákkal, miképpen valósítsuk meg az elképzelésünket. Abban mindenki egyetértett, hogy javítanunk kellene a városban élő idősek egészségi állapotán, ám hogy milyen módon, azt nem tudtuk, így mindig megálltunk az ötletelésnél. Végül úgy döntöttünk, egy évben nyolcszáz euró értékű voucher-t adunk minden hatvanöt év feletti lakosunknak, akik szabadon használhatják fel a kupont. Bármennyire hihetetlenül hangzik, ha valaki megbetegszik, és otthoni ápolásra szorul, éves szinten nyolcezer eurójába kerül a városnak. Annak az éves költsége pedig, ha valakit huszonnégy órás ellátásban kell részesítenünk, negyvenezer euró – mondta Anna-Kaisa Pusa polgármester asszony, a projekt megálmodója.

A városvezető úgy számolt, ha a szeniorok edzőterembe járnak, főként olyan, idős korban előforduló megbetegedések korai kialakulását előzhetik meg, mint a szívroham, a rák vagy a demencia.

Hosszas előkészületek után végül 2018 szeptemberében indult a program, és a siker sem váratott sokáig magára. Az edzőterembe járók lábizma 30 százalékkal gyarapodott, kiegyensúlyozottabbak lettek, és azóta kevesebbszer fordultak orvoshoz fájdalmakkal, mint azok, akik nem részesei a programnak.

Nagyon jól érzem magam edzés közben. Kifejezetten jó ötletnek tartom, hogy kuponokat osztottak szét közöttünk. Azóta nagyon sokan megfordultak már itt, szinte állandóan tele az edzőterem. Szerencsére többen is megértették, hogy idős korban is fontos a rendszeres testmozgás

– mondta elégedetten a program egyik női résztvevője.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!