Ukrán válság – Szakadárok nehéztüzérséggel lőnek Donyeck megyében egy települést, katonai és civil áldozatok

Kijev – Nehézfegyverekkel tűz alá vettek egy Donyeck melletti települést a Moszkva által támogatott szakadárok, több civil megsérült – közölték vasárnap az ukrán hatóságok, a kijevi hadműveleti parancsnokság ugyanezen a napon felhívta a figyelmet, hogy továbbra is feszült a helyzet Ukrajna keleti részében, az elmúlt nap során nyolc ukrán katona sebesült meg abban a térségben.

Vasárnap kora reggel Grad rakétasorozat-vetőkkel és egyéb tiltott nehéztüzérségi fegyverekkel tűz alá vették a Donyecktől mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvő Krasznohorivka települést a Moszkva által támogatott szakadárok. Vjacseszlav Abroszkin a megye ukrán ellenőrzésű részének rendőrkapitánya a Facebookon arról számolt be, hogy eltaláltak egy iskolát, ami ennek következtében kigyulladt, valamint a szűnni nem akaró tüzérségi támadás miatt a helyi kórházból evakuálták a személyzetet és a betegeket. Utóbbiak java része idős ember – tette hozzá a rendőrfőnök.

A Krasznohorivka elleni támadást megerősítette Pavlo Zsebrivszkij, Donyeck megye ukrán irányítás alatti részének kormányzója. Arról számolt be, hogy a településen Grad-rakéták és egyéb nehéztüzérségi fegyverekből származó lövedékek csapódtak be, számos épületben, lakóházban keletkezett kár. A megyei rendőrkapitány délelőtt arról adott hírt, hogy az addig beérkezett adatok alapján nyolc polgári személy sérült meg repesztalálatok következtében. A frontvonal ukrán ellenőrzésű részén fekvő települést kora reggeltől mintegy három órán át tartották folyamatosan tűz alatt a szakadár erők.

Irina Herascsenko ukrán parlamenti alelnök, a minszki rendezési tárgyalásokon Kijevet képviselő küldöttség tagja a hétvégén a Facebookon közzétett jelentésében mérleget vonva arról számolt be, hogy az év elejétől az ukrán fegyveres erők 98 tagja esett el a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban, több mint 800 katona sebesült meg, a szakadárok több mint 1100 alkalommal szegték meg a tűzszünetet.

Eközben az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság hírügynöksége, a DAN a szakadár terület “parancsnokságától” származó információkra hivatkozva vasárnap arról adott hírt, hogy az elmúlt napban az ukrán hadsereg 43-szor sértette meg a fegyverszünetet. Forrásuk azt állította továbbá, hogy Donyeck megye szakadár ellenőrzésű részén 18 települést lőttek az ukrán fegyveres erők. Eduard Baszurin donyecki szakadár parancsnok-helyettes szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy egy fegyveresük elesett.

– MTI –