Ukrán oktatási törvény – Ellenzéki pártok tiltakoztak az ukrajnai kisebbségeket sújtó intézkedések miatt

Ungár Péter, a Lehet Más a Politika (LMP) elnökségi tagja, Avarkeszi Dezsõ, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja, Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke, Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt budapesti elnöke, Bõsz Anett, a Liberálisok ügyvivõje, Soproni Tamás, a Momentum alelnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke (b-j) az ukrajnai kisebbségeket sújtó, a napokban elfogadott oktatási törvény ellen tiltakozó demonstráción Budapesten, a Kossuth téren 2017. szeptember 10-én.
Ungár Péter, a Lehet Más a Politika (LMP) elnökségi tagja, Avarkeszi Dezsõ, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja, Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke, Kunhalmi Ágnes, a Magyar Szocialista Párt budapesti elnöke, Bõsz Anett, a Liberálisok ügyvivõje, Soproni Tamás, a Momentum alelnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke (b-j) az ukrajnai kisebbségeket sújtó, a napokban elfogadott oktatási törvény ellen tiltakozó demonstráción Budapesten, a Kossuth téren 2017. szeptember 10-én. - © MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest – A kárpátaljai magyar kisebbség anyanyelven történő oktatását ellehetetlenítő ukrán oktatási törvény ellen tiltakozott az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd, a Magyar Liberális Párt, a Momentum Mozgalom és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) vasárnap Budapesten, a Kossuth téren.

A parlament épületével szemben tartott rendezvény szónokai elítélték a napokban elfogadott, az ukrajnai kisebbségeket sújtó törvényeket. Hangsúlyozták, hogy azok ellentétesek Ukrajna uniós közeledésének szándékával, és szolidaritásukat fejezték ki a jogsértést elszenvedőkkel.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) a mintegy 100 ember előtt azt emelte ki, hogy az egyre nehezebbé váló ukrajnai helyzetre egyre rosszabb válaszokat ad az ukrán vezetés.

Avarkeszti Dezső (DK) azt hangsúlyozta, hogy a vitatott törvény ellentétes az ukrán alkotmánnyal, és az Ukrajna által ratifikált kisebbségi jogi chartával.

Berkecz Balázs (Együtt) szégyenletesnek nevezte a törvényt.

Ungár Péter (LMP) szerint fontos, hogy európai szinten napirendre kerüljön az ukrajnai kisebbségek ügye. Véleménye szerint a kialakult helyzetért az ukrán kormány mellett a hét éve “kudarcos nemzetpolitikát folytató” magyar kormány is felelős.

Bokros Lajos

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) elnöke (háttal, k) felszólal az ukrajnai kisebbségeket sújtó, a napokban elfogadott oktatási törvény ellen tiltakozó demonstráción Budapesten, a Kossuth téren 2017. szeptember 10-én. A rendezvényen a törvény ellen tiltakozott a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, az Együtt, a Párbeszéd, a Magyar Liberális Párt, a Momentum és a MoMa. | MTI Fotó: Balogh Zoltán

Bősz Anett (Liberálisok) szerint ez történik, amikor “illiberális vezetők próbálják meghatározni a demokráciát”.

Bokros Lajos (MoMa) azt hangsúlyozta: az ukrajnai jogfosztás hivatkozási alapja az orosz agresszió, a magyar kormány pedig nem áll ki Ukrajna szuverenitásáért.

Szabó Tímea (Párbeszéd): a magyar kormány azért nem tud kiállni a kárpátaljai magyarokért, mert Orbán Viktor Putyinhoz “dörgölődzik”.

A Jobbik vasárnap kora délutáni sajtótájékoztatóján Szávay István országgyűlési képviselő azt mondta, azért nem vesznek részt “a balliberális pártoknak” a kárpátaljai magyarok védelmében tartandó rendezvényén, mert bár lesz ott több olyan szervezet, melynek elhiszik, hogy őszintén aggódik “az elcsatolt nemzetrészekért”, de Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos már számtalanszor elárulta őket, ezért velük a Jobbik nem demonstrálhat együtt.

Az ukrán parlament kedden elfogadta a módosított oktatási törvényt, amely három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelvi oktatás lehetőségétől. A középiskolai és a felsőoktatás nyelve az ukrán lesz, a kisebbségek nyelvén kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban lehet oktatni.

– MTI –