Ukrajnáig mentek a hortobágyi doktorok, hát mi ez, ha nem elhivatottság?

Ukrajnáig mentek a hortobágyi doktorok, hát mi ez, ha nem elhivatottság?
© Fotó: Madárkórház Alapítvány
Hortobágy, Tiszapéterfalva – Mindig legyen „B” terv, ha a hegy nem megy Mohamedhez! – fogalmazta meg legutóbbi kalandjának tanulságát a hortobágyi Madárkórház Alapítvány orvosa. Civil és hatósági összefogással, jó néhány akadályt legyőzve ugyanis sikerült megmenteniük egy törött szárnyú fehér gólyát Kárpátalján.

Kedden kapták a hortobágyi madármentők az értesítést egy bajba jutott fehér gólyáról az ukrajnai Tiszapéterfalváról. A határ menti településen talált madárnak a szárnya tört, de szerencsére nem nyílt törése lett, így adódott pár nap a műtét megszervezéséhez.

A hatóságok, a kormányhivatal, a NAV és a határrendészet azonnal a Madárkórház Alapítvány segítségére sietett, és közösen próbálták kitalálni, hogyan kerülhet át a sérült gólya a magyar oldalra, a hortobágyi Madárkórházba. Amikor már minden hatósági engedély rendben volt, a határrendészek jelezték, hogy sajnos mégsem lehet áthozni a gólyát, mert az illetékes magyar főállatorvos egyetlen állat behozatalát sem tudja engedélyezni Ukrajna területéről.

Így maradt a B terv, a Madárkórház munkatársai mentek Ukrajnába. A logisztikai és határátlépési problémák így sem voltak elenyészőek, de szerda estére (az értesítéstől számítva nem egészen 24 óra elteltével) már a B terv is működött. A kórház mikrobuszát átalakították olyan madármentő kocsivá, amiben lehet műteni, még altatógép is van benne. A soron kívüli határátlépést a határrendészet és a NAV biztosította, így csütörtök reggel dr. Déri János, a kórház állatorvosa és dr. Kiss Csaba, az alapítvány kuratóriumi tagja Ukrajnába érkezett és ellátta a bajba jutott gólyát. A műtét jól sikerült, az utókezelését a kárpátaljai természetvédők végzik. A beavatkozás nélkül a fehér gólya soha többet nem tudott volna repülni, így viszont várhatóan elvonulhat augusztusban társaival Afrikába.

– Madárkórház Alapítvány –